Galerija Oblok poziva na otvorenje izložbe Ivane Ožetski: Oblici, silnice, formacije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.3.2019. 8:16:46
Početak: 04.03.2019. 19:00
Galerija Oblok poziva na otvorenje izložbe Ivane Ožetski: Oblici, silnice, formacije

Foto: Ivana Ožetski

Radi se o izložbi grafičkih otisaka, drvenih matrica i sfera od prirodnih materijala i boja. Galerija Oblok poziva sve ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe Ivane Ožetski: Oblici, silnice, formacije, koa će biti otvorena u ponedjeljak, 4. ožujka u 19 sati. Na otvorenju će biti urpiličena demonstracija „Crtanja frekvencijama“.


Otisak:O IZLOŽBI

Prirodni fenomeni i njihova vizualna transformacija već najmanje desetak godina zaokupljaju istraživačku maštu akademske slikarice Ivane Ožetski. Nakon ciklusa slikarskih i video-radova na temu sjene i njezine boje koju je autorica istraživala u sklopu magistarskog studija na ALU u Ljubljani, nove likovne izazove otvorilo je sudjelovanje u projektu Tesla - Mind From The Future (Zagreb, HDLU 2018.). Autoričino istraživanje prirodi inherentne, na izgled kaotične, no ipak, duboko smislene geometrijske strukture materije otvorilo je područje poveznica između stvaralačko-spoznajnih metoda umjetnosti i znanosti, napose fenomena zvuka i boje, stvaranjem likovnih zapisa pješčanih struktura, generiranih frekvencijom zvuka na metalnoj ploči. 

U kontekstu takvih istraživanja, tijekom 2017. nastajali su Oblici – sfere, ciklus fragilnih prostornih konstrukcija od prirodnih materijala i boja. One zapravo ponavljaju strukture virusa kakve nalazimo u živoj prirodi (virus Hepatitisa B, Mozaični virus i td.) i otvaraju pitanja vrlo konkretnih korijena u beskrajnim nizovima formi organičke apstrakcije, pitanje svjesnosti i prepoznavanja uzoraka i formi koji su, prema riječima autorice „već unaprijed upisani u nama i samo je pitanje vremena i načina na koji ćemo ih osloboditi ...i transponirati u drugi medij“.

Na istom tragu 2018. započeo je i razvoj serije otisaka Silnice i formacije, koji se, riječima Ivane Ožetski „također priklanja ideji kako svi podaci o oblicima postoje utkani i zapisani u nama, a mi ih ponavljamo i reproduciramo prema unutarnjoj intuiciji, potrebi i trenutku“. Igra drvenim oblicima koji se u trenutku inspiracije počinju grupirati u formacije nalik na jata riba, rojeve pčela..., otkrivajući proces u sikronicitetu njihova kretanja, proces koji postoji u svijetu čiji smo dio i mi sami. Na razini umjetničke kreacije, taj proces čeka autorovu intervenciju kojom će se transponirati u neki novi medij…

Radovima nadahnutim promišljanjem unutarnje strukture geometrije prirode Ivana Ožetski likovno se udaljava od čistog oduševljenja slobodnom formom organičke apstrakcije da bi, kroz odškrinuta vrata prema svijetu ispod površine vizualnog, dotakla i ponovno otvorila uvijek aktualna pitanja i poveznice između čovjeka i prirode, znanosti i umjetnosti, fizičkog i metafizičkog, na rubu mogućnosti ili nemogućnosti konačne spoznaje svijeta beskonačnih promjena u kojima se ponavljaju i nižu čvrsti, jednostavni i stabilni oblici prirodnih struktura (prema B. Fuller, Dymaxion). U tim se oblicima, kao i u Ivaninim Silnicama i formacijama, otkriva trajna estetika dinamične forme koja zrači životom. 


Vida Pust Škrgulja, povjesničarka umjetnosti


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.4.2020. 13:08:32

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account