Izloženi Akt(ov)i Hrvoja Marka Peruzovića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2019. 12:19:33
Izloženi Akt(ov)i Hrvoja Marka Peruzovića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U izložbenom prostoru Muzeja Prigorja sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara i grafičara Hrvoja Marka Peruzovića.



Nazočne ne u ime muzeja pozdravio kustos Tomislav Dilber, a povjesničarka umjenosti Sanda Stanačev Bajzek govorila o umjetniku u njegovom radu, da bi na poslijetku sam autor otvorio izložbu i pozvao posjetitelje na razgledanje.



Sanda Stanačev Bajzek o autoru:


Hrvoje Marko Peruzović novom izložbom u Muzeju Prigorja predstavlja dio svoje bogate slikarske produkcije posvećene ženskom tijelu. Predstavlja vlastiti slikarski akt posvećen aktu. Povezivanjem temeljnih oblikovnih formi i umijećem vlastite kreativnosti, stvara sadržajno i oblikovno originalna djela (akte), konfrontirajući likovne tehnike sučeljavanjem „racionalne“ linije i „emocionalne“ boje. 


Zadržan na reprezentacijskom prikazu, u mediju nošenom tradicionalnom estetikom prikazivačkog, hrani svoju stvaralačku strast na plodnoj europskoj slikarskoj tradiciji. Izrastajući na njoj, pronalazi osobni izraz kojim, pomičući granice tradicionalnog i „klasičnog“, postajući prepoznatljiv dio suvremenog hrvatskog likovnog identiteta. I kad je eklektično, u znaku postmodernizma ili neosecesionizma, oslonjeno na univerzalno i opće, il' kad u njemu iščitavamo lokalno, mediteransko, ono očituje snagu izvornog crtača i rasnog slikara koji glad za vizualizacijom emocije i umjetničke imaginacije, razumijevajući i usvajajući i umjetničke i prirodne forme, zadovoljava upravo u prikazu  ženskog akta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account