Kolaži u akciji Biljane Knebl otvoreni sinoć u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2019. 10:05:22
Kolaži u akciji Biljane Knebl otvoreni sinoć u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas/Borko Samec

Zanimljiva izložba kolaža naziva Kolaži u akciji autorice Biljane Knebl otvorena je u četvrtak navečer u Muzeju Prigorja.



Četrdesetak slika, kolaža Biljane Knebl izloženo je u Muzeju Prigorja. Izložbu je otvorila ravnateljica muzeja Morena Želle koja nije krila svoje zadovoljstvo izloženim. "Vidim veliko veselje i životnu radost, jedan vatromet boja koji naprosto osvaja i osjećam da se meni Biljanini kolaži smiješe poput same autorice", rekla je ravnateljica Želle. 


O izložbi je govorila Barbara Vujanović, povjesničarka umjetnosti, kustosica u Atelieru Meštrović u Zagrebu koja je i napisala predgovor za katalog izložbe.


"U mediju kolaža prevladavaju pejzaži, kontinentalni i primorski, sazdani od ručno iskidanih komada papira u raznim bojama, čime se potencira slučajnost i spontanost. Neravni, nejednoliki rubovi pružaju posebnu dinamiku kompoziciji i savršeno odgovaraju njezinom organskom karakteru. Elementima kolaža koji su transponirani u strukturu kamena, valova, polja, oblaka, pridruženi su podjednako koloristički intenzivni, široki potezi kistom, koje ponekad definira crtežom. Slikarski i kolažni rukopis do te su mjere sinergijski usklađeni da cjeline zahtijevaju pomnije promatranje, kako bi se prodrijelo u logiku njihove diferencijacije", uz ostalo je rekla Vujanović. 


U prigodnom glazbenom dijelu programa svojom pjesmom i svirkom kao i uvijek očarala je naša ugledna etno umjetnica Dunja Knebl izvodeći svoje poznate međimurske pjesme.


Izložba je otvorena do 30. rujna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account