Likovna kolonija u Vugrovcu povezala slovačke i hrvatske umjetnike

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.8.2018. 20:30:20
Likovna kolonija u Vugrovcu povezala slovačke i hrvatske umjetnike

Foto: HULULK

Istaknuti likovni umjetnici iz Slovačke, koji su zajedno s 14 kolega iz Hrvatske stvarali svoja djela u Vugrovcu, predstavljaju se u gornjogradskoj Galeriji Kristofera Stankovića.  Djela suvremenih hrvatskih i slovačkih umjetnika prošla su neobičan put - nastala su prošlog lipnja u slikovitom ambijentu  Vugrovca gdje ih je na trodnevno druženje i stvaranje pozvala Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK).


Umjetnici su imali otvorene ruke pa su nastajala raznolika djela: od land arta, preko instalacija, do onih u klasičnim medijima - slike, grafike, crteži.


"Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi vrijedan je umjetnički projekt, a pokazuje koliko je kulturna baština prisutna u suvremenoj umjetničkoj praksi. Okupili smo doista i slovačku i hrvatsku elitu",  napominje autorica izložbenog projekta i predsjednica HULULK-a Sanda Stanaćev Bajzek.


Kod odabira eminentnih slikara iz Slovačke - Ormandika, Feketea i Gerboca - posredovala je Lydia Patafta, Slovakinja s dugogodišnjom zagrebačkom adresom.


"Vrlo sam aktivna na toj međunarodnoj umjetničkoj sceni i volim stvarati mostove između Slovačke i Hrvatske. Zaista me to veseli i sretna sam što sam mogla sudjelovati u tom projektu",  istaknula je akademska slikarica Lydia Patafta.


"Kolonija u Vugrovcu doista je stvorila mostove među ljudima. Inače sam zagovornica komunikacije licem u lice, a ne one na Facebooku, tako da sam srela neke ljude koje godinama nisam vidjela, a upoznala sam i neke nove zanimljive ljude",  izjavil je likovna umjetnica Ivana Ožetski.


Nakon vugrovečke kolonije ostaju i lijepe uspomene i novostvorena prijateljstva  - i ne samo to: djela svih umjetnika i ostaju u Vugrovcu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.3.2021. 20:21:34

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account