Otvoren muzejski prostor Crkve sv. Blaža u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 18.6.2017. 10:04:38
Otvoren muzejski prostor Crkve sv. Blaža u Zagrebu

Foto: svblaz.hr

Muzejski prostor Crkve sv. Blaža koji svojim postavom upoznaje posjetitelje s bogatom poviješću ove zagrebačke crkve, otvoren je u petak navečer u Zagrebu.


Otvorenje muzeja je počelo koncertom studenata Muzičke akademije u crkvi sv. Blaža, a novouređeni prostor otvorio je predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić.

Crkva svetoga Blaža je remek-djelo suvremene hrvatske arhitekture 20. stoljeća, a u Muzeju će se  moći vidjeti rukom crtane skice arhitekta Viktora Kovačića i slika Ljube Babića "Krist u grobu" koje do sada nisu bile predstavljene široj javnosti, istaknuo je Pintarić.

Autor postava izložbe Željko Kovačić rekao je kako je riječ  o prostoru u desnoj lađi uz svetište, koji je bio zamišljen kao oratorij, a koji će sada primati posjetitelje željne podataka o jedinstvenom arhitektonskom izričaju crkve sv. Blaža, pri čijoj je gradnji inauguriran hrvatski nacionalni crkveni stil te osebujnost arhitekta Viktora Kovačića.

"Radeći na projektu obnove crkve  pronašao sam puno detalja koji su bili nepoznati ili možda i poznati, ali nedovoljno povezani, pa smo ih odlučili skupiti na jedno mjesto", rekao je Kovačić, Naglasio je da ne tako dugačka stogodišnja povijest crkve, ima puno zanimljivosti.

Kroz angažman velikog broja umjetnika i arhitekata te kroz neizvedene projekte, ali i prvu armirano-betonsku kupolu crkve Sv. Blaža postava ima i svoju englesku inačicu, dodao je.

Ocijenio je kako pedesetak kvadrata povijesti s posebnim nestrpljenjem očekuju i brojni studenti arhitekture i drugih umjetničkih akademija koji sada na jednom mjestu imaju priliku sažeto upoznati bogatu građu o secesijskoj crkvi.

Posebnost je i to što će izvedbu skica posjetitelji moći odmah uživo razgledati u samom prostoru crkve sv. Blaža.

Muzejski postav upoznaje i s nekoliko neizvedenih projekata crkve sv. Blaža, radovima arhitekata Josipa Vancaša i Augusta Posilovića, kao i sakralne crteže Jerka Fabkovića za unutarnje zidne dekoracije, rekao je.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.2.2018. 19:33:43

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account