Otvorena izložba Sesvetski likovni umjetnici i gosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.12.2018. 23:41:21
Otvorena izložba Sesvetski likovni umjetnici i gosti

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U Muzeju Prigorja sinoć je otvorena izložba na kojoj izlaže tridesetak sesvetskih likovnih umjetnika i njihovih gostiju.



Kad se na jednom mjestu okupi tridesetak likovnjaka koji izlažu svoja djela, pa još k tome dođe i pokoji njihov gost sa strane, nije čudno što se sinoć nije moglo ući u prostor muzejske galerije na otvorenju na kojem je uz ravnateljicu Muzeja Morenu Želle, glavnu riječ imao kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber, koji je izložbu i postavio, a otvorio ju je također kustos galerije Forum, ali i sam umjetnik, kipar Ivan Kujundžić. 


"Sesvete prema mojim trenutačnim spoznajama imaju pedesetak akademskih slikara, sada već podosta njih je mlađe generacije i bilo bi dobro da sve njih okupimo ovako jednom godišnje na ovom mjestu. Ove ih godine imamo tridesetak", rekao je Dilber prilikom predstavljanja izložbe. 


No u samom kvalitativnom pogledu nema raslojavanja i svi su vrlo bitni činioci sesvetske likovne scene, kako oni stariji, iskusni već dobrano etablirani, tako i oni mlađi, širem krugu ljubitelja umjetnosti još slabo poznati.


Ovakve skupne likovne izložbe sesvetskih umjetnika počele su se održavati 1986. godine, dakle ovo je 32. izložba, lijepa je tradicija tu i potrebno ju je održavati, ali u nju i ulagati ukoliko želimo da nam opstane. Iako dobro znademo da je čuvarima kase kultura, kakva god ona bila, među posljednjim rupama na svirali, letargija prema toj spoznaji gora je od same tromosti i nezainteresiranosti vladajuće elite. Stoga je potrebna konstantna aktivnost sudionika i nositelja kulturnog života svake, pa tako i naše sesvetske sredine kako bismo očuvali ovakve lijepe tradicije, ali pokrenuli i nove, suvremene projekte u kulturi, u ovom slučaju likovnoj. Neki su prijedlozi u tom smislu sinoć već pali, pa se tako predlaže formiranje sesvetske aleje skulptura ili nešto puno jednostavnije i odmah ostvarivo, konačno postavljanje statue ili biste Dragutinu Domjaniću na njegovom sesvetskom trgu, a što je trebalo davno već učiniti.


Što god od toga bude , moći će se reći, kultura u Sesvetama ipak stanuje ovdje. 


Dodajmo na kraju da Sesvećani mogu razgledati izložbu svakim radnim danom u Muzeju Prigorja do 25. siječnja. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account