Sanela Đurinec Raič izložila u Galeriji Kurija velike formate slika inspiriranih Vesnom Parun

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.4.2024. 10:33:23
Sanela Đurinec Raič izložila u Galeriji Kurija velike formate slika inspiriranih Vesnom Parun

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Rijetki se umjetnici odlučuju za izradu velikih formata, nisu niti svi spremni za to, zato su ovakve izložbe rijetke i cijenjene.



Kronologija približavanja i interpretiranja naziv je izložbe likovnih djela velikog formata sesvetske akademske slikarice Sanele Đurinec Raič, otvorene sinoć u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja. Rijetko kada je neko otvorenje izložbe u ovoj povijesnoj sesvetskoj galeriji izazvalo toliko zanimanja publike koja nije mogla sva stati u galerijski prostor prilikom otvorenja, pa su stoga mnogi pristigli na izložbu morali pričekati završetak otvorenja i razilazak nazočnih, kako bi pogledali izložbu koju je koncepcijski uredila dr.sc. Žarka Vujić, redovita profesorica u trajanom zvanju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a koja je napisala i predgovor katalogu, te prigodom otvorenja održala slovo o autorici i izloženim djelima. 


Uvodno je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle pozdravila nazočne, a sama autorica zahvalila zaslužnima za suradnju i ostvarenje izložbe. Izložbu je otvorila Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH.


Izložba je autorski nastala nakon spoznaje i procesiranja stvaralaštva Vesne Parun i njezina života. Ova izložba nije izloŽba o najvećoj hrvatskoj pjesnikinji niti o njenim djelima, nego unutarnji poriv autorice izraziti svoje osjećaje spoznajom o djelu i bitku svojedobno i Sesvećanke Vesne Parun. Dakle, kao što kaže i sam naslov izložbe, ovim načinom slikarica interpretira svoje unutarnje emocije potaknute slavnom pjesnikinjom.


Rijetki se umjetnici odlučuju za izradu velikih formata, nisu niti svi spremni za to, zato su ovakve izložbe rijetke i cijenjene.


Sinoćnjoj izložbi je nazočio ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman, inače prijatelj obitelji Đurinec s kojima se po Vugrovcu, u mladosti i družio, te srdačno pozdravio autoricu i njezinu obitelj, kao i pristiglog na izložbu Branka Podolara, legendarnog ratnog zapovjednika 144. sesvetske brigade HV-a. Što  samoj izložbi kaže ministar Grlić Radman pogledajte u video izjavi ispod teksta.


Mnogobrojni uzvanici pohodili su otvorenju izložbe, poneki uz cvijeće čestitajući autorici koja u Sesvetama vodi i Ostvarenje, poduke iz crtanja i slikanja, a iz kojeg su već mnogobrojni, većinom mladi Sesvećani izašli sa iznenađujućim likovnim znanjem koji im je prenijela Sanela.


"Kako sam intimno vezana za moj Vugrovec gdje sam rođena, gdje mi i danas otac živi, te mnogi prijatelji i rodbina, odlučila sam svojoj potresom teško pogođenoj crkvi pokloniti jednu sliku s ove izložbe koja će formatom od 2 x 1,5 metara, a i motivom odgovarati nadam se skorom stalnom postavom Galerije Farof", rekla nam je Sanela govoreći pri tom o galerijskom prostoru tavanskog prostora velebne zgrade vugrovečkog farova, temeljito obnovljene nakon velikih oštećenja u potresu, s dobitkom prekrasno uređenog dodatnog tavanskog prostora gdje je otvorena izložba slika Cvijetnica, a gdje će ubuduće biti prostor galerije.


I sam vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić, nazočan na otvorenju zahvalio je umjetnici na daru obećavši da će njena slika imati svoje posebno mjesto. Župnik Filip pri tom se također zadržao u kraćem razgovoru s ministrom Grlićem Radmanom.


Izložba u Galeriji Kurija može se razgledati radnim danom do 27. travnja.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 13.3.2024. 12:21:54

Create Account