Vode podzemlja u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2019. 10:15:32
Vode podzemlja u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U povodu današnjeg Svjetskog dana voda, Muzej Prigorja i Hrvatski speleološki savez otvorili su sinoć izložbu speleo-fotografija i speleološke opreme.



Uz ravnateljicu muzeja Morenu Želle, o izložbi su govorili Morana Rožman, iz Hrvatskog speleološkog saveza, te dr. sc. Tatjana Vujnović  iz Državnog hidrometereološkog zavoda, odjela za hidrologiju.



"Dole pod našim nogama sve je jako šuplje", šokirala je nazočne na otvorenju speleologinja Rožman jer nam je odmah poljuljala naše uvjerenje o čvrtom tlu pod nogama. No, ne trebamo zbog toga brinuti, trebamo brinuti ponajviše o vodi na način da ju ne zagađujemo odnosno da očuvamo njenu zdravstvenu ispravnost. 


Dr. Vujnović navela ne neke od šokantnih odataka, primjerice da 2,1 milijardi ljudi živi bez sigurne vode u kući. Jedna od 4 osnovne škole nema pitku vodu u kući, više od 700 djece dnevno umire zbog dijareje vezane uz nesigurnu vodu i loše zdravstvene uvjete. 


"Republika Hrvatska je relativno bogata vodom, ali geološka građa i velike prostorno - vremenskeheterogenosti otjecanja ne daju uvjete za stvaranje dugotrjnih zaliha", rekla je dr. Vujnović.


U RH oko 87% stanovništva, a oko 1,6% na lokalnu. Istovremeno na odvodnju je priključeno 43% vode. dr. Vujnović je također informirala i upozorila da jedna kapljica vode pudtuje do vodonosnika oko 6 mjeseci, a jedna litra nafte izlijana na tlo zagadi 800 litara vode. 


Otvorenje je proteklo u posebnim uvjetima. Naime, sve tri dame koje su govorile na otvorenju, Morena Želle, Morana Rožman i Tatjana Vujnović imale su na glavi speleološke kacige na kojima je naravno izvor svjetla, te je rasvjeta u dvorani u jednom trenutku bila ugašena, a jedino svjetlo je bilo s njihovih kaciga čime se željelo malo posjetitelje uvesti u količinu osvjetljenja koje koriste speleolozi u podzemlju.


Potporu ovoj izlobi svojim je dolaskom dao i zamjenik predsjednika Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota, a na izložbi je bila i cijela popularna metereološka obitelj Kozarić. Tomislava smo pitali jesu li došli na izložbu kao Sesvećani ili kao stručnjaci. "I kao Sesvećani, ali i kao kolege dr. Vujnović, jer gotovo svakodnevno s njom vrlo usko surađujemo", rekao nam je naš popularni metereolog razgledavajući fotografije podzemlja koje su snimili speleolozi u podzemlju Hrvatske. 


Izložba ostaje otvorena do 8. travnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account