Predstavljena Šeksova knjiga "Državni udar“

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 1.7.2017. 10:18:26
Predstavljena Šeksova knjiga "Državni udar“

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Knjiga Vladimira Šeksa "Državni udar - kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH" predstavljena je u petak u hotelu Esplanade u Zagrebu.


O knjizi su govorili povjesničari Ivan Miškulin i Dinko Čutura, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Žarko Ivković i autor Vladimir Šeks.

Ivković je istaknuo kako Šeks u svojoj knjizi rasvjetljava dva iznimno bitna segmenta suvremene hrvatske povijesti od kraja 1992. do sredine 1994.godine.

Dodao je kako je prvi segment pokušaj dvojice ljudi iz državnog vrha – Mesića i Manolića - da izazivanjem ustavne i parlamentarne krize sruše HDZ s vlasti i ograniče ovlasti predsjednika Franje Tuđmana.

Drugi segment je dovođenje u pitanje tadašnje hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini.

Naglasio je kako je Šeks svoju knjigu zasnovao na brojnim dokumentima, među kojima je 40-ak Tuđmanovih transkripata koje javnost dosad još nije vidjela te dodao kako će drugi dio ove uzbudljive knjige i prepune nepoznatih detalja iz 1990-ih godina biti objavljen početkom listopada.

Ivković smatra kako je knjiga pravi politički triler.

Po riječima ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Dinka Čuture Šeksova knjiga omogućuje potpuni uvid u važne događaje u BiH.

„Šeks na jasan način pojašanjava politiku predsjednika Tuđmana i HDZ-a u tom dramatičnom i kaotičnom razdoblju“, rekao je Čutura dodavši kako knjiga „otklanja sve sumnje u ispravnost Tuđmanove politike i zablude o pogrešnoj politici koje su proizvodili  politički šarlatani potpomognuti medijima s vrlo dvojbenim ciljevima“.

Ocijenio je kako vrlinom majstora političke analitike nedvojbeno dokazuje konzistentnost Tuđmanove politike u BiH, koja je posvećena cjelovitosti  i očuvanju opstojnosti hrvatskoga naroda.

Smatra kako je Šeksov rukopis s autentičnom građom iz toga vremena, erudicijom svjedoka i sukreatora državne politike dragocjen prilog razumijevanju novije hrvatske povijesti.

Miškulin je ocijenio kako je do sukoba Stjepana Mesića i Josipa Manolića s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom došlo radi borbe za prevlast u HDZ-u. „Tuđman nije dijelio BiH“, rekao je Miškulin dodavši kako je sukob Mesića i Manolića s Tuđmanom zapravo bila borba za moć.

Smatra kako je Šeks svojom knjigom zadao razoran udarac tandemu Mesić-Manolić te njihovim sljedbenicima i, kako je rekao, manipulatorima.

Šeks je naglasio kako je knjigu pisao ne samo zato da od zaborava otrgne najsjajniji dio hrvatske povijesti, nego i zato da raskrinka krivotvoritelje hrvatske povijesti.

Napomenuo je kako su Manolić, Josip Boljkovac i Antun Tus optuživali njega, Branimira Glavaša, Tomislava Mečepa i Ivana Vekića da su u istočnoj Slavoniji napali Srbe i tako potaknuli rat.

Optužnice što ih je na temelju njihovih tvrdnja podignula bivša JNA i danas na snazi, podsjetio dodavši kako Srbiji to omogućuje zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Naveo je i kako dokumenti te transkripti koje je objavio u knjizi nedvojbeno i jasno pokazuju kako Hrvatska Republike Herceg Bosna bila izraz volje hrvatskoga naroda u BiH da se obrani od agresije, a HVO kao njezina vojna i obrambena komponenta te legalne postrojbe koje su branile opstanak Hrvata na njihovim pradjedovskim ognjištima u BiH.

Knjigu je objavio zagrebački Večernji list. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.9.2017. 13:36:47

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account