Festival Dani kravate kulminirao proslavom Svjetskog dana kravate na zagrebačkom Europskom trgu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.10.2017. 19:47:58
Festival Dani kravate kulminirao proslavom Svjetskog dana kravate na zagrebačkom Europskom trgu

Foto: Academia Cravatica

Dani kravate, jedini hrvatski i europski festival posvećen fenomenu kravate u srijedu, 18. listopada, kulminirao je spektakularnom proslavom Svjetskog dana kravate na Europskom trgu u Zagrebu. 


Festival kojeg je organizirala ustanova Academia Cravatica započeo je u subotu, 14. listopada  postavljanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike, a nakon višednevnog programa, priveden je kraju na Europskom trgu, uz brojne uzvanike i turiste koje je odmah po početku svečanosti pozdravio Joseph Gene Petrić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova.

“Današnja manifestacija u Hrvatskoj i svijetu promovira simboličke vrijednosti, a Zagreb potvrđuje kao prijestolnicu kravate”, rekao je Petrić, a okupljenima se obratila i Jasna Čapor Žmegač, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku. 

“Kravata je danas najistaknutiji hrvatski simbol, postala je brand i znak raspoznavanja Hrvatske, koja se sve više identificira kao zemlja podrijetla kravate”, istaknula je Čapor Žmegač. Jučerašnjoj završnici Festivala pridružio se i Marijan Bušić, ravnatelj i osnivač ustanove Academia Cravatica kojem je pripala čast da zatvori festival. O povijesnom značaju i razvojnom putu kravate prethodno je govorio Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Vokalisti sv. Josipa i Lidija Bajuk.

Uz brojne uzvanike koji su se odazvali jučerašnjoj svečanosti, zanimljivo je istaknuti da su u njoj sudjelovali i izaslanici Hrvatskog svjetskog kongresa koji je sa svojim podružnicama također pomogao obilježavanju Svjetskog dana kravate  širom svijeta, među hrvatskim iseljenicima, a posebno su uočljivi bili gosti iz Zajedništva Hrvata iz Rumunjske, odjeveni u svoje nošnje.

Posjetitelje svečanosti posebno je oduševila velika kravata – Europsko-hrvatska kravata, koju su Europskim trgom zajedno pronijeli vojnici Kravat pukovnije i Zagrebačke mažoretkinje, a koju je za ovu prigodu kreirao umjetnik Dinko Domaćinović! Inače, tijekom cjelokupnog festivala Dani kravate, uz podršku podružnica Zagrebačkog holdinga -  ZET, GSKG d.o.o i Gradska plinara Zagreb, zagrebački su nažigači uz svoje uniforme odjenuli kravate, uz njih i vozači zagrebačke uspinjače, a isto je učinio i grički topnik. 

Festival Dani kravate održao  se pod pokroviteljstvom i uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, Grada Zagreba – ureda Gradonačelnika, Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

Službeno zatvaranje festivala bit će u subotu, kada se sa zagrebačkih spomenika skidaju crvene kravate.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.2.2020. 18:06:25

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account