Predstavljen katalog izložbe "Izazovi moderne: Zagreb - Beč oko 1900."

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 28.2.2017. 17:38:58
Predstavljen katalog izložbe "Izazovi moderne: Zagreb - Beč oko 1900."

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Katalog izložbe "Izazovi moderne: Zagreb - Beč oko 1900. - Slikarstvo, kiparstvo i arhitektura zagrebačke i bečke secesije" urednica Irene Kraševac i Petre Vugrinec predstavljen je u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

 

Urednica kataloga Irena Kraševac istaknula je kako za razliku od izložbe koja ima svoj rok trajanja, katalog održava to trajanje i proširuje vrijednost izložbe.

Po riječima recenzenta Petra Preloga izložba sadrži tri načela tadašnje habsburške Monarhije - odnos središta i rubnih centara, nacionalnu emancipaciju i urušavanje društvenoga sustava. U njoj su se spajale kozmopolitske ideje s onima nacionalne emancipacije, napomenuo je Prelog dodavši kako se to odražavalo kroz dijalog multikulturnoga Beča i Zagreba kao hrvatskoga nacionalnog središta. Katalog je zbirka tekstova, ocijenio je Prelog, koji formalno otkrivaju povezanost moderne umjetnosti Beča i Zagreba.

Paradoksalno je, smatra recenzent Tonko Maroević, da je Habsburška Monarhija kao carstvo na raspadu rezultirala plodnošću. Ocijenio je kako je Beč na prijelazu stoljeća u umjetničkom smislu bio radikalniji od Berlina, Petrograda i Pariza te dodao kako izložba postavljena u Klovićevim dvorima i ovaj katalog otkrivaju i znatno veću ulogu Zagreba u umjetničkim dosezima tog vremena.

Izložba "Izazovi moderne: Zagreb Beč oko 1900." otvorit će se u listopadu u bečkoj galeriji Belevedere, najavila je Petra Vugrinec te istaknula da je izložbu dosad u Zagrebu posjetilo više od sedam tisuća ljudi.

Izložba je nastala u suradnji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori i poznate bečke galerije Belvedere, a neke od umjetnina posuđene su iz privatnih zbirka diljem svijeta koje se iznimno rijetko izlažu u javnosti. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena.

Publika će izložbu u Zagrebu moći razgledati do 7. svibnja.

U katalogu "Izazovi moderne: Zagreb Beč oko 1900. - Slikarstvo, kiparstvo i arhitektura zagrebačke i bečke secesije" (317 str.) objavljeno je deset tekstova, autori su im Viktor Žmegač, Irena Kraševac, Alfred Weidinger, Petra Vugrinec, Darija Alujević  i Marina Bagarić, a uvodni tekst napisao je Antonio Picukarić. U katalogu su objavljeni i programski tekstovi, biografije, hrvatski umjetnici na školovanju u Beču, hrvatski umjetnici na izložbama u Beču te bibliografija.


(Hina)


Create Account