Burić Pejčinović postala ministrica vanjskih poslova

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 19.6.2017. 17:12:14
Burić Pejčinović postala ministrica vanjskih poslova

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatski sabor je u ponedjeljak potvrdio imenovanje Marije Burić Pejčinović za potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova sa 78 glasova "za" i 35 "protiv". 


Burić Pejčinović, koja je dosad bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i ima respektabilnu diplomatsku karijeru, naslijedila je Davora Ivu Stiera, koji je dao ostavku na ministarsku dužnost i dužnost potpredsjednika Vlade i odlučio se vratiti u HDZ-ove saborske redove.

Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora.

Glasovanjem o novoj ministrici Vlada premijera Andreja Plenkovića potvrdila je parlamentarnu većinu kao i prije 10 dana prilikom potvrđivanja sedmero novih članova Vlade.

Nova ministrica prisegnula je da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, te se zauzimati svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor je potvrdio i imenovanje Furia Radina za novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova "za" i jednim glasom "protiv".


Imenovana Burić Pejčinović najavila kontinuitet u vanjskoj politici

Nova ministrica je prilikom predstavljanja u saborskim odborima kazala da promjena u vanjskoj politici neće biti i da je njezina zadaća da u ovoj "vladi kontinuiteta" nastavi sa započetim poslovima.

"Važan dio naše vanjske politike biti će i dalje odnos sa susjednim zemljama, s naglaskom na BiH (...) imamo otvorena pitanja s našim susjedima, ona su naslijeđena iz prošlosti i nisu jednostavna, a rješavat ćemo ih paralelno s razvijanjem dobrosusjedskih odnosa", kazala je Pejčinović Burić.

Istaknula je da će se Hrvatska nastaviti zalagati za nastavak politike proširenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe jer je europska perspektiva ključna za transformaciju društava, sigurnost, stabilnost te i opstojnost nekih od tih država.

"Mi smatramo da nema alternative procesu proširenja, to je strateški interes Hrvatske", kazala je nova ministrica.

Kao druge glavne vanjskopolitičke ciljeve je navela snaženje srednjoeuropske i mediteranske dimenzije u okviru inicijative Tri mora i Višegradske skupine (V4) te suradnju sa saveznicima  i korištenje članstva u NATO-u i Europskoj uniji za promicanje svojih interesa i za boljitak naših građana, poput ulaska u Schengen. Smatra da će hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. pridonijeti jačanju statusa unutar Unije i šire.

Posebice je istaknula gospodarsku diplomaciju čija bi uloga trebala rezultirati privlačenjem investicija i rastom izvoza. 

Osvrnula se i na današnje priopćenje Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu u kojem stoji da će odluka o teritorijalnom sporu vezano uz morsku granicu biti objavljena 29. lipnja, kazavši ta odluka za službeni Zagreb "neće biti obvezujuća" te da su svi upoznati s našom pozicijom, kako u bilateralnim tako i multilateralnim forumima.


(Hina)


Create Account