Čačić: Demografska obnova najvažnija hrvatska nacionalna tema desetljeća

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 23.3.2017. 14:53:05
Čačić: Demografska obnova najvažnija hrvatska nacionalna tema desetljeća

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić podržao je u četvrtak ideju Predsjednice Republike o osnivanju zasebnog Ministarstva demografske obnove, poručivši kako je demografska obnova najvažnija hrvatska nacionalna tema desetljeća.


"Reformisti podržavaju inicijativu Predsjednice Republike, jer je riječ o prvorazrednoj i najznačajnijoj temi desetljeća", poručio je Čačić s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Niti jedna hrvatska vlada, kaže, nije posvetila tom problemu dovoljno pozornosti, a minimalne je pomake u tom smijeru učinila vlada Zorana Milanovića. Demografska struktura je, poručuju Reformisti, pretpostavka i ključni čimbenik gospodarskog razvoja i ocjena kvalitete rada jedne Vlade. Razina odgovornosti političkih čimbenika prema opstanku nacije neupitno pokazuje i ocjena strategije demografske obnove i rezultata koje Vlada i društvo u cjelini postižu, kazao je Čačić.

"Nakon minimalnih pomaka koje je postigla Milanovićeva vlada i demagoških lutanja na razini predizborne poruke od 1.000 eura po rođenom djetetu HDZ-ove i Mostove Vlade, barem na formalnoj razini napravljen je pomak dodavanjem u naziv ministarstva demografsku obnovu (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku). Inicijativa predsjednice države za formiranjem zasebnog ministarstva demografske obnove je dobrodošla. Čak ako ta inicijativa i ne urodi rezultatom, sasvim sigurno čini izostanak rezultata vidljivijim i na izborima kažnjivim, što bi vjerojatno predstavljalo poticaj Vladi za aktivniji angažman", poručio je Čačić.

Na demografsku sliku nacije utječu, kaže, ukupna gospodarska slika zemlje, mogućnost zapošljavanja, pretvaranje rada na određeno vrijeme u iznimku, a ne pravilo. "Jedan od najvažnijih čimbenika je udio djece koja pohađaju vrtić. Po tom kriteriju Hrvatska je na samom europskom dnu, dok razvijene europske zemlje imaju pokrivenost od 90 do 99,5 posto. Čak i Rumunjska ima pokrivenost vrtićima od 78 posto. Hrvatska je na 56 posto, a s Brodsko-posavskom županijom na samom je dnu s 21 posto. Sisačko-moslavačka županija ima pokrivenost vrtićima 40 posto, a Varaždinska županija 46 posto, pri čemu je problem posebno naglašen u županijama kakva je Varaždinska, koja ima najveću zaposlenost žena", istaknuo je Čačić.

Nužan je, kaže, nacionalni program ubrzanog plana pokrivenosti skrbi za djecu, ne samo kroz promjenu radnog vremena o čemu govori Vlada, već i putem cjelovitog programa izgradnje novih vrtića u koordinaciji ministarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave, primarno iz sredstava europskih fondova, uređenje vrtića kroz program energetske obnove, kao i maksimalnu afirmaciju instituta dadilja.


(Hina)


Create Account