Plavi grad povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, teško optužio Tomaševića za divlje deponije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.4.2024. 12:12:04
Plavi grad povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, teško optužio Tomaševića za divlje deponije

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Aktualna „zelena“ gradska vlast, zajedno s gradonačelnikom Tomaševićem trebala se pobrinuti da divljih deponija bude što manje te da se u što skorije vrijeme riješi problem smeća.




Nova gradska stranka Plavi grad priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti, odaslala je poruku o obilježavanju Dana planeta Zemlje u okruženju divljih deponija na području Grada.


Na Dan planeta Zemlje, koji se tradicionalno obilježava 22. travnja kako bi se unaprijedila svijest stanovništva o očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava, i mi u stranci Plavi grad želimo naglasiti sve očitiju ekološku krizu.


Kako bismo probudili svijest građana, posebice našeg glavnoga grada, željeli bismo upozoriti na neke probleme koji se moraju hitno riješiti.


Poznato je da se u glavnom gradu Hrvatske već neko vrijeme borimo s problemom otpada i to ponajviše na Jakuševcu. Problem je u tome što aktualna gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem ne čini ništa da se riješi problem otpada, divljih deponija sve je više jer ne postoje nikakve kazne za nesavjesne građane koji smeće i otpad ostavljaju gdje stignu i stvaraju nove divlje deponije. Primjera radi, prije nekoliko godina bilo je oko 3000 divljih deponija za razliku od danas kada ih je, prema podacima evidentirano više od 8000, što je gotovo trostruko više.


Kako bismo očuvali okoliš treba poduzeti određene korake da biste vi, naši sugrađani, kao i mi, živjeli u prirodnom i zdravom okruženju. 

I, to nisu „prazne priče“ već koraci koji su se „već jučer“ trebali poduzeti za bolje, zdravije i čišće okruženje. 

Aktualna „zelena“ gradska vlast, zajedno s gradonačelnikom Tomaševićem trebala se pobrinuti da divljih deponija bude što manje te da se u što skorije vrijeme riješi problem smeća. A što su učinili? Kao što se možemo sami uvjeriti, gotovo ništa.


Najviše divljih deponija u Zagrebu

Prema statističkim podacima Evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) vidljivo je da se u Gradu Zagrebu nalazi najviše divljih deponija, i to njih 8233 gdje se nalazi otpad https://eloo.haop.hr/public/izvjestaji


Usporedimo li tu brojku s ostalim divljim deponijama koje se nalaze u ostalim dijelovima Hrvatske tada se uočava kako ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 71, u Istarskoj 122, Dubrovačko-neretvanskoj 43 te Međimurskoj  26.


Ukoliko se uskoro ne osvijestimo i ne krenemo put zelene tranzicije, neće se poboljšati uvjeti života.

Stranka Plavi grad uključit će se u aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša na dobrobit građana i svih ostalih koji dolaze u naš lijepi, plavi, ali i zeleni Zagreb grad.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account