Oporabilište građevinskog materijala iz postpotresne obnove otvorio je danas Tomašević na Resniku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.2.2024. 14:00:26
Oporabilište građevinskog materijala iz postpotresne obnove otvorio je danas Tomašević na Resniku

Foto: Grad Zagreb

Čak 80% materijala dovezenog u ovo postrojenje može biti ponovno oporabljeno i upotrijebljeno u građevini za uređenje gradilišta, popravljanje kolnika, nasipavanja temelja građevina, izgradnju kolektorskih sustava, sanaciju klizišta ili u druge svrhe.



Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet danas su pustili u rad oporabilište građevinskog materijala nastalog pri obnovi zgrada oštećenih potresom, na adresi Čulinečka cesta 273, koji će s prihvatom materijala započeti od ponedjeljka, 4. ožujka.


„Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom iz veljače prošle godine propisao nam je obvezu privremenog skladištenja materijala od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog u postupku obnove zgrada oštećenih potresom“, objasnio je gradonačelnik Tomašević dodavši kako je Gradska skupština temeljem odluke Vlade RH donijela odluku uz ostalo i o ovom oporabilištu građevinskog materijala iz obnove.


„Ovdje se može odložiti isključivo građevinski materijal koje je nastao od obnove od potresa, bilo da obnovu vodi Grad, Republika Hrvatska ili je riječ o samoobnovi. Sve tvrtke koje provode obnovu mogu besplatno ovdje dovesti građevinski otpad, koji će se reciklirati i ponovno koristiti za gradnju“, objasnio je gradonačelnik.


Programom mjera utvrđen je način rada privremenog skladišta materijala od uklanjanja koji ima uporabnu vrijednost i ne smatra se otpadom jer se obrađeni materijal od uklanjanja može uporabiti za uređenje gradilišta, popravljanje kolnika, nasipavanja temelja građevina, izgradnju kolektorskih sustava, sanaciju klizišta ili u druge svrhe.


 „Planiramo postupati po sličnom modelu kakav je primijenjen u Petrinji, što znači da će dio materijala biti besplatno podijeljen građanima. Cjenik usluga za preuzimanje materijala zainteresiranim firmama bit će donesen u sljedećem razdoblju“, dodao je gradonačelnik Tomašević. 


Zamjenik Korlaet je pojasnio kako neće biti štetnog utjecaja na okoliš ili zdravlje ljudi. “Oporabilište je građeno po najvišim ekološkim standardima i pravi je primjer kružnog gospodarenja građevinskim otpadom. Čak 80% materijala može biti ponovno oporabljeno”.


Obuhvat površine je oko 25.400 m², a sastoji se od:  ulazno-izlazne zone s mosnom vagom, uredskih kontejnera i pomoćnih prostorija za zaposlenike, platoa za pranje kotača vozila, zone istovara i drobljenja građevinskog materijala, boksova za skladištenje drobljenog materijala, skladišta drvene građe te armaturnog željeza, odlagališta internog otpada nastalog oporabom materijala, parkinga i nadstrešnice za strojeve.


Ukupna investicija u izgradnju i opremanje ovog privremenog skladišta građevinskog materijala od poslijepotresne obnove iznosi 4,43 milijuna eura, od čega je 1,7 milijun eura iz proračuna Grada Zagreba, a 2,73 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.


Sukladno Provedbenom programu mjera, skladištem će upravljati davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno podružnica Zagrebačkog holdinga – Čistoća.  


Ispred ulaza u prostor oporabilišta gradonačelnika i suradnike dočekali su mještani Resnika ljuti što se oporabilište nalazi u Resniku. Mještani  negoduju, protive se tom pogonu. Tvrde da će im oporabilište umanjiti kvalitetu života radi prašine i buke, te negativno utjecati na zdravlje. Tom su prigodom gradonačelnika Tomaševića "počastili" raznim dosjetkama i epitetima.


"Prve kuće u Resniku odavdje udaljene su 500 metara. Ovdje uz ovaj prostor je privatna betonara koja ovdje radi već 20 godina bez da je ikad itko protiv toga protestirao. U blizini je glavni odvodni kanal, tu je i pročistač otpadnih voda, tankovi INE i druga industrija i to nikog ne smeta, ali ovo oporabilište svima smeta, a ovi najnoviji strojevi ovdje proizvode daleko manje buke od ove betonare i isto tako daleko manje prašine koja će ionako biti gotovo u potpunosti eliminirana prskalicama vode", zaključio je Tomašević tvrdeći da ništa neće zaustaviti program ove gradske vlasti oko zbrinjavanja svih vrsta otpada. 


Što je u vezi otvaranja ovog građevinskog oporabilišta rekao gradonačelnik pogledajte u video zapisu.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account