EP šah: Prva pobjeda Valentine Golubenko

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 12.4.2017. 23:10:01
EP šah: Prva pobjeda Valentine Golubenko

Foto: Ilustracija

U 2. kolu 18. Pojedinačnog europskog prvenstva na kojem sudjeluju 144 šahistkinje iz 33 zemlje, jedina hrvatska predstavnica Valentina Golubenko pobijedila je Ruskinju Karinu Azimovu i tako kompenzirala neuspjeh na startu kad je poražena od 3. nositeljice Katerine Lagno.


Zanimljivo je da su već počeli izravni susreti favoritkinja za visok plasman, a neobično je što je na rasporedu bilo čak 12 velemajstorskih susreta. Zbog toga će, osim natjecanja za pobjednički pokal, vrlo zanimljive biti i borbe za plasman na sljedeće svjetsko prvenstvo na koje će otići 14 prvoplasiranih sudionica.

Francuskinja Sophie Milliet propustila je napraviti senzaciju u partiji s prvom nositeljicom Ukrajinkom Anom Muzičuk. U nadmoćnoj poziciji propustila je dobitnički nastavak i ponavljanjem poteza zadovoljila se podjelom boda.

Više od pola boda nije osvojila ni treća nositeljica Ruskinja Katerina Lagno, a na ponavljanje poteza prisilila ju je Ukrajinka Julija Osmak. Mađarska velemajstorica Ticia Gara 'otkinula' je pola boda nekadašnjoj svjetskoj i europskoj prvakinji Bugarki Antoaneti Stefanovoj.

Najveće iznenađenje priredila je Talijanka Marina Brunello pobjedom nad Gruzijkom Ninom Batsiašvili, a u tu kategoriju spada i pobjeda Azerbajdžanke Zeinab Mamedjarove nad Poljakinjom Monikom Sockom.


Važniji rezultati 2. kola: Milliet - A. Muzičuk remi, M. Muzičuk - Yildiz 1:0, Osmak - Lagno remi, Dzagnidze - Babiy 1:0, Gara - Stefanova remi, Batsiašvili - Brunello 0:1, Z. Mamedjarova - Socko 1:0, Buksa - Javahišvili remi, Paehtz - Mammadzada 1:0, Gorjačkina - Warakomska remi, Golubenko - Azimova 1:0 itd.

Poslije 2. kola u vodstvu je 12 igračica sa po 2 boda, a Valentina Golubenko ima 1 bod.


(Hina)


Create Account