Tko to tamo trči, pliva i biciklira? U Zagrebu održano finale hrvatskog triatlona, sportaši se pripremaju i u Iveru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2023. 15:44:41
Tko to tamo trči, pliva i biciklira? U Zagrebu održano finale hrvatskog triatlona, sportaši se pripremaju i u Iveru

Foto: TTK Maksimir

Triatlon spada u mlade sportove, a jedan od najboljih hrvatskih triatlon klubova je Maksimir koji svoje sportaše uvježbava i u bazenu Iver.




U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćem susretu mnogobrojnih biciklista na našim cestama, ali oni su sve samo ne obični vozači bicikala. Šarena biciklistička odijela, sjajne kacige i neobične cipele umjesto tenisica, daju nam naslutiti da se radi o ozbiljnim vozačima cestovnih bicikala, odnosno sportašima. Upravo takve susreli smo prošlog vikenda na Jarunskom jezeru gdje se održavalo Finale Hrvatske triatlon lige koje je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu.


Organizator ove zanimljive utrke je Triatlon klub Maksimir čije sportaše često možemo vidjeti i u našem susjedstvu. Naime Triatlon klub Maksimir osim na Bazenskom kompleksu Svetice, svoje treninge provodi i na dobro nam poznatom bazenu Iver. U ovom teškom, ali nadasve zanimljivom sportu objedinjene su tri discipline koje naposljetku čine triatlon. Tako smo na Jarunu mogli vidjeti triatlonce koji utrku započinju snažnim plivanjem koje ih vodi do zone tranzicije gdje ih čekaju spremne njihove „bajk“ mašine. Duga i snažna biciklistička vožnja završava se prelaskom u trkački segment s kojim ovi sportaši napokon ulaze u cilj i završavaju ovu zbilja tešku, ali zanimljivu utrku. Mogli smo vidjeti konstantnu nazočnost sportaša iz Triatlon kluba Maksimir na postolju kao i najveći broj sportaša i sudionika na samom natjecanju iz spomenutog kluba. Konačno, dobili smo i priliku porazgovarati s vodstvom kluba te pobliže upoznati status sporta i triatlona općenito.


Triatlon u Hrvatskoj spada pod relativno „mladi sport“, odnosno njegova povijest seže tek unazad nešto više od 20 godina. Samim time iznenađuje nas činjenica kako se triatlon rapidno razvija kao sport te broji sve više svojih članova.  Triatlonu su se priključivala djeca i stariji kojima je to bio sekundaran ili tercijaran izbor te su dolazili iz plivačkih ili biciklističkih sredina. Danas, triatlon je prvi izbor velikom broju djece upravo iz razloga dinamike i zanimljivosti samog sporta.


Potvrda nam stiže i iz Triatlon kluba Maksimir koji se može pohvaliti svojim najmlađim članovima u dobi od 5 do 8 godina. Na početku veliku pažnju pridajemo faktoru sreće i užitka kod djece, poručuju nam Maksimirci. Kroz unaprijed osmišljen trenažni proces i pristup, djeca stječu bitne motoričke vještine plivanja, trčanja, vožnje i koordinacije kroz puno zabave i zanimljivih sportskih elemenata. Na taj se način potiče djecu na aktivnost, zdravlje, društvo i u konačnici sport iz kojeg mogu izvući zdrav pristup i navike. Naime, najveće bogatstvo ovog kluba je njegova širina kroz kategorije. Rekli bi Maksimirci od 5 do 105, i zbilja je tako. U Triatlon klub Maksimir dobrodošli su svi uzrasti svih ambicija, od rekreativaca do profesionalnih sportaša koje možemo gledati na raznim europskim i svjetskim prvenstvima. Ovaj obiteljski klub kako ga nazivaju, takav je postao sasvim spontano. Naime roditelji bi dovozili svoju djecu na treninge te tih 2 sata čekali u kafiću ili autu. Malo po malo kafiće i aute zamijenili su priključivanjem trenažnom procesu u kojem su zajedno i obiteljski mogli uživati u čarima ovog sporta. Stoga često možemo vidjeti kako roditelji i djeca zajedno postižu odlične rezultate i stvaraju uspomene na raznim triatlon utrkama.


Za kraj, ekipa iz Triatlon kluba Maksimir poručuje da dođete na probni i neobvezujući trening. U klubu djeluju kvalificirani treneri, kineziolozi te treneri s međunarodnom licencom Svjetske triatlonske organizacije ITU. Osim što su stručni, govore nam kako ne prođe ni jedan dan bez smijeha i dobre atmosfere na treningu. U tijeku su upisi novih članova stoga eto prilike za sve vas koji se želite okušati u ovom teškom, ali zanimljivom sportu. Bilo da ste profesionalac ili rekreativac, od 5 do 105 u Triatlon klub Maksimir ste dobrodošli gdje ćete nakon kratkog razgovora biti smješteni u odgovarajuću grupu. Od najmlađih aquatlonaca u dobi od 5 do 11 godina, ozbiljnih kadeta, juniora i seniora do fantastičnih natjecatelja najpoznatije triatlon utrke IRONMAN. Treninzi se provode na Bazenskom kompleksu Svetice te na Bazenu Iver, svakoga dana ovisno o preferencijama i grupi.


Postani triatlonac i ostvari svoj sportski uspjeh plivajući, biciklirajući i trčeći prema cilju jer Maksimirci te čekaju! A mi smo sigurni kako ćemo još puno dobrog čuti od ovih uspješnih i ambicioznih, vedrih triatlonaca.

Članak pripremio Sven Knežević


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.9.2023. 12:52:47

Create Account