Ekskluzivno uz 52. Floraart. Video snimka s prve izložbe!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.5.2017. 13:17:28
Ekskluzivno uz 52. Floraart.  Video snimka s prve izložbe!

Foto: Večernji list- scan

Ekskluzivno uz 52. Floraart. Imamo amaterski film sniman na tadašnjoj "super osmici", danas bismo rekli video snimak s prve izložbe!

U obiteljskom fundusu filmova i fotografija člana redakcije portala Sesvete danas, nalazi se i film s prvog sajma cvijeća u Zagrebu 1966. g. Ekskluzivno objavljujemo, danas to zovemo - video snimak,  s prvog Sajma cvijeća, od prije 52 godine.

Današnji Floraart dugovječna je izložba koja se negad zvala jednostavno, Sajam cvijeća, a od osnutka dugo se godina održavala na Gornjem gradu, a ovaj film kojeg objavljujemo prikazuje cvijetnu izložbu na Katarininom trgu u Zagrebu i u palači Dverce gdje je uz druge prostore također bilo izloženo cvijeće.  Većina Zagrepčana, zacijelo i jako mnogo Sesvećana bilo je tada na izložbi kakvu nisu nikada prije vidjeli. Tada je to bilo velika ekskluziva i svi su je željeli vidjeti.

Ukratko o ranoj povijesti:

U tridesetim godinama prošlog stoljeća pojavljuju se prve ozbiljne ideje o vrtnim izložbama na ondašnjem 'Zagrebačkom zboru'. Rat i poslijeratne nedaće sve su odgodile do 1966. godine kada Zagreb dobiva Sajam cvijeća. Prvu pravu iako skromnu izložbu. Najzaslužniji za to je Večernji list, novine koje su u to doba bile u usponu prema vrhuncu.

Prvih deset godina Sajam cvijeća isključivo organizira Večernji list. Izložba se svake godine održavala u svibnju ili lipnju, a već na drugoj izložbi uz zagrebačke proizvođače cvijeća sudjeluju izlagači iz ostalih krajeva ondašnje Jugoslavije i inozemstva. Počelo je u gornjogradskim atrijima, no ubrzo se Sajam proširio na gornjogradske ulice i trgove.

Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove Sajma preuzima 'Arto', dok Večernji list postaje pokrovitelj. Kao specijalizirana tvrtka za razne priredbe 'Arto' proširuje sadržaj Sajma cvijeća, tako da već 1977. godine ta cvjetna priredba prerasta u pravi međunarodni sajam cvijeća.

U godinama koje slijede Sajam prate prigodne izložbe i događanja, pa tako izdvajamo Natjecanje florista koji su od 1981. godine stjecali pravo nastupa na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Fleurop-Interflora. Godina 1991. bila je posljednja u kojoj je Sajam cvijeća održan na Gornjem gradu i u organizaciji tvrtke 'Arto'.

U godini međunarodnog priznanja Hrvatske i Sajam doživljava prijelomni trenutak. Te 1992.  godine Sajam dobiva ime Floraart, a novi organizator priredbe postaje tvrtka 'Zrinjevac'. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica seli na Prisavlje uz Boćarski dom.  U Bočarskom domu Floraart traje do 2006. kada se seli na Bundek gdje je i dan danas.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 18.5.2023. 21:49:15

Create Account