Folklorni brand Prigorja, KUD "Dragutin Domjanić" Vugrovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.2.2017. 22:45:26
Folklorni brand Prigorja, KUD "Dragutin Domjanić" Vugrovec

Foto: Sesvete dana

Jedno od naših najvećih kulturno umjetničkih društava "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca, održalo je u subotu, 18. veljače, redovnu godišnju skupštinu sumiravši pri tom doista impresivne rezultate.

KUD "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca broji 148 aktivna člana u 5 plesnih i 3 tamburaške sekcije, od kojih je 93 člana u dječjim plesnim i tamburaškim sekcijama i 55 člana u odraslim sekcijama. S potpornim članovima koji pomažu u društvu brojka se penje za još dvadesetak, pa je to zacijelo najveće prigorsko društvo.

Zbog svoje masovnosti, prije svega djece, ali i kvalitetnog rada, od 2015. godine društvo ponosno ističe status Dječjeg folklornog ansambla. Svakako treba spomenuti da u Gradu Zagrebu djeluje 76 folklornih društava od kojim uz naše društvo još samo dva društva imaju status Dječjeg folklornog ansambla.

U prošloj su godini vugrovečki  fokloraši sudjelovali, a neke od njih i organizirali, na 38 događanja. Od niza nastupa diljem naše zemlje, ali i okolnih, posebno vrijedi istaknuti natjecanje tamburaških sastava Grada Zagreba u organizaciji Zajednice amaterskih folklornih ansambala Zagreba (ZAFAZ) u kategoriji dječjih sastava, naši tamburaši osvojili su prvo mjesto, dok su odrasli tamburaši u vrlo velikoj i jakoj konkurenciji osvojili 4.mjesto.  Nastupom u Europskom domu u Zagrebu snimka izvedbe otputovala je u Beč gdje će biti prezentirana hrvatska kulturna i folklorna baština u izvedbi vugrovečkog društva.

O kvaliteti rada društva svakako treba istaći još jedan primjer. U srpnju prošle godine, petorica tamburaša iz prvog sastava: Davor Dakić, Bruno Vuger, David Šturman, Ivan Bazarota i Jurica Facković u sklopu Glazbene škole Dugo Selo sudjelovali su na svjetskom prvenstvu tamburaških orkestara u Italiji te po treći puta za redom osvojili prvo mjesto.

Doista je impresivan niz aktivnosti društva, izdvojit ćemo tek neke: organizacija manifestacije Vugrovečko Miholje, jedno od najvećih takvih zbivanja u gradskoj četvrti koje je lani u četiri dana trajanja posjetilo više od 10 tisuća ljudi, organizacija izložbe slika u Muzeju Prigorja nastalih na vugrovečkim likovnim susretima koji se organiziraju u sklopu Miholja, organizacija tradicionalnog vugrovečkog Božićnog koncerta, smotre malog i velikog foklora itd.

Ovaj izuzetan i kvalitetan rad prepoznali su i u sesvetskom dijelu Rotary kluba Zagreb koji je društvu donirao gajde, osebujan hrvatski folklorni instrument koji će koristiti društvu u daljnjem njegovanju naše folklorne baštine.

Dodajmo za kraj da je u pripremi i tisak jedne vrijedne knjige "Od Vgrae do Vugrovca", autora povjesničara i dugogodišnjeg ravnatelja vugrovečke škole Ivana Klaića, sada u mirovini. Riječ je o prošlosti Vugrovca i okolnih naselja, od nastanka do danas, a nakladnik je vugrovečki KUD. Za ovu izuzetno vrijednu knjigu u fazi su prikupljanja novca, pa pozivaju donatore, dobrotvore i ljubitelje baštine, da potpomognu taj projekt.

A vugrovečki folklor Sesvećani i svi ostali moći će, ako do sad već nisu, vidjeti na nekom od brojnih njihovih nastupa kako u samom Vugrovcu, tako i u Sesvetama, na mnogim drugim sesvetskim manifestacijama, ali i puno šire, jer u ovoj godini imat će što u Hrvatskoj, što izvan nje više od 40 nastupa.


Create Account