Godinu dana portala Sesvete danas

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.1.2018. 11:37:20
Godinu dana portala Sesvete danas

Foto: Sesvete danas

Na današnji dan, 10. siječnja 2017. godine, portal Sesvete danas započeo je radom.


Prije točno godinu dana naša je redakcija počela s javnom objavom članaka na portalu Sesvete danas. Pritiskom na "enter" u kućici "objavi", u pozadini portala koju čitatelji ne vide, na maloj gotovo privatnoj svečanosti, tehnički urednik Nenad Mađerić Kljus, pokrenuo je objavu članaka koji su već koji dan ranije bili pripremljeni za objavu.


Tom činu nazočili su tadašnji članovi redakcije, uz Kljusa, Borko Samec, glavni urednik  i Marina Mađerić, voditeljica marketinga. Već koji dan kasnije redakcija se počela popunjavati novim suradnicima, a najnoviji su naši suradnici su članovi novinarske grupe Gimnazije Sesvete i njihovi kolege članovi informatičke grupe koji s tehničke strane pomažu u objavljivanju članaka na portalu.


 Sama promocija našeg portala održana je šest dana kasnije u Kazališnoj dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete u nazočnosti gradskog vrha, gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, tadašnjeg sesvetskog čelnika Dražena Markote, mnogih sesvetskih vijećnika i zastupnika u gradskoj skupštini, kao i mnogobrojnih, kako se to obično kaže, javnih i kulturnih djelatnika i prijatelja.


U godinu dana malo se kozmetički sučelje portala mijenjalo, kako smo spoznavali što čitatelji žele, a što ne žele od sadržaja. Postupno smo tako uveli i posebnu rubriku Škole za koju, kako smo uvidjeli, u Sesvetama vlada prilično veliko zanimanje. Naime, Sesvete imaju vrlo kvalitetno i atraktivno školstvo od osnovnog do osobito srednjeg s dvije srednje škole, a od jeseni smo postali i visokoškolsko središte dolaskom u naš kvart Visoke poslovne škole Zagreb. Kako smo i sami mišljenja da je u jednoj društvenoj zajednici školstvo najvažniji sektor, jer jedino kvalitetni, obrazovani stručnjaci mogu vući cijelo društvo naprijed, tako je uslijedio logičan potez otvaranja posebnog odjeljka za školstvo, naravno najvećim dijelom za teme sesvetskih škola i visoke škole. 


Od početka veljače slijedi nova mala kozmetička promjena kojom ukidamo jedan neatraktivni odjeljak, a postavljamo novi koji će, vjerujemo, čitateljima biti draži od postojećeg, no o tom kad dođe vrijeme. 


Od prvotnih nekoliko desetaka čitatelja dnevno, što je za početak bilo vrlo logična  brojka, kraj godine i početak nove dočekali smo s desetak tisuća čitatelja dnevno, a pojedini dani prelazili su i 12 tisuća. Smatramo kako je to jako dobar pokazatelj prihvaćenosti novog medija u Sesvetama koje osim Radio Martina, kao sesvetskog (gradskog) radija, nije imao drugi medij koji bi se bavio našim svakodnevnim lokalnim temama. 


Mali screenshot našeg korisničkog sučelja, nevidljivog čitateljima u odjeljku: statistika posjećenosti.


I mala zanimljivost za kraj koja pokazuje što je čitatelje najviše privlačilo odnosno koji je članak u našoj prvoj godini bio najčitaniji. Na žalost to nije bila neka "ozbiljna" tema, nego, rekli bismo "po domači", bedastoća. Jedan, po nama, suhaparan članak koji je ustvario bio krajem siječnja 2017. policijska statistika jedne vikend akcije zagrebačke policije u kojoj su ustvdrili da su tih dana najpijaniji vozači zaustavljeni na području Sesveta, te naslov članka "Policija: Sesvećani najpijaniji", doveli su ludila na društvenim mrežama i pregleda članka do današnjeg dana u više od 62 tisuće puta.


Iako bi mnogim redakcijama to bio putokaz kakve bismo članke u budućnosti trebali pisati, pokušat ćemo o(p)stati  umjereni i davati važnost našim životnim, društvenim, obrazovnim, kulturnim i sportskim temama, a ostale manje važne koje će pridonosti raznovrsnosti sadržaja prikazivat ćemo u niže postavljenim rubrikama.  U proteklih godinu dana objavili smo više od 7 tisuća članaka, ovaj današnji je pod brojem 7237. 


Proslave nema nikakve, nije još vrijeme za to, opsanemo li, tada ćeo slaviti peti ili najvjerojatnije deseti rođendan. Do tada nadamo se velikom napretku našeg prostora na kojem živimo i o kojem pišemo.


Nadajući se da ćete, dragi čitatelji, i nadalje ostati vjerni ovoj informativnoj internetskoj adresi, pokušat ćemo nakon ovog malo sniženog tempa početkom ove godine, dodati  novu količinu žara i entuzijazma u praćenju događaja u našoj gradskoj četvrti. 


Create Account