Kameni spoticanja za sestre Weinberger postavljeni ispred njihove rodne kuće u centru Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.2.2024. 17:28:04
Kameni spoticanja za sestre Weinberger postavljeni ispred njihove rodne kuće u centru Sesveta

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Sesvetska obitelj Winberger malo selo Sesvete kraj Zagreba počela je početkom 20. stoljeća usmjeravati prema urbanoj sredini, no, nacisti su ubili dvije članice te obitelji, Dragu i Štefu kojima je danas odana počast postavljanjem kamena spoticanja.



Obitelj Winberger prva je židovska obitelj koja se doselila u ondašnje selo Sesvete pokraj Zagreba. Tu je u blizini crkve izgradila svoju kuću prema  projektu poznatog zagrebačkog arhitekta Đure Carneluttija i svakako je i dan danas arhitektonski dragulj Sesveta.


U njoj je otvorena prva pekara u Sesvetama, prva trgovina i ljekarna. Dom obitelji Weinberger predstavljao je mjesto gdje su dolazile mnoge poznate osobe, poput najvećeg kajkavskog pjesnika Dragutina Domjanića, intelektualci kao što je bio August Cesarec, veliki prijatelj dr. Drage. Također, u dom obitelji Weinberger zalazili su i političari, primjerice Stjepan Radić.  U ovoj kući današnje adrese Ninska 2 oblikovao se politički, gospodarski i kulturni identitet Sesveta. 


Osnivač ove prve sesvetske židovske obitelji Gustav i njegova supruga Hermina imali su pet kćeri od koji su dvije najstarije Draga i Štefa stradale u nacističkim logorima. Upravo su Dragi i Štefi danas ispred njihove rodne kuće u Ninskoj 2 postavljeni "kameni spoticaja" odnosno dvije kamene kocke na kojima se nalaze imena Drage i Štefe s godinama i mjestima rođenja i smrti.


Današnjem postavljanju kamena spoticaja nazočila je uža i šira rodbina, nećaka i pranećaka stradalih dviju  sestara od njih pet, a preživjele su Erna, Olga i najmlađa Betty čija su kći Biserka i unuka Suzana Glavaš nazočile današnjoj komemoraciji i postavljanju spomena u vidu kamena spoticanja. Kamene je u nogostup ugradila gospođa Gavaš.


Cijeli današnji događaj organizirali su Suzana Glavaš Weinberger i prof. Damir Fofić koji su se nazočnima obratili s povijesnim činjenicama o životu i stradanju sestara Weinberger, te Maja Čižić iz Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaustuz Zagreb, a koji je već mnogo ovakvih spomena na stradale od nacističke ruke ugradio u zagrebačke pločnike.


Za duše preminulih molio je glavni Rabin koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević. 


Ovom su današnjem događanju nazočili učenici trećeg razreda Gimnazije Sesvete kojima je ovo bio sat povijesti, posebice one iz sesvetske nedavne prošlosti.


Ukratko o stradalnicama:



Dr. Draga Weinberger (1899.-1945.), student praškog pa bečkog sveučilišta, diplomirala je medicinu u Beču 1926. godine nakon čega se vratila u Zagreb i specijalizirala ortopediju te postala asistent primarijusa Grospića na Ortopedskoj klinici na Svetom Duhu. Među prvim žrtvama ustaških Rasnih zakona, poslana je 1941. na liječenje endemijskog sifilisa u Bosnu u Srnice Donje te u Zenicu gdje je uhićena i deportirana u Staru Gradišku pa u Jasenovac. Ubijena  je u Jasenovcu 1945. u dobi od 46 godina života.









Štefa Weinberger (1900.-1945.), udata Katz, uhićena je s mužem Vladkom, ugostiteljem, u Novom Vinodolskom. Prošla je s njim nekoliko internacijskih logora prije Kampora na Rabu odakle su deportirani za Auschwitz, gdje je on odmah završio u plinskoj komori, a ona predodređena za prisilni rad, te potom 1944. prebačena u Bergen-Belsen iz kojega je, nakon evakuacije logora, od izgladnjelosti i smrznuća noge podlegla maršu smrti u dobi od 45 godina života.


Fotografije iz teksta: ArhivaSuzane Glavaš Weinberger



Vezane vijesti
Ažurirano: 23.9.2019. 12:40:53

Create Account