KUD Sesvete za vikend otvorio svoja vrata

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2017. 23:04:30
KUD Sesvete za vikend otvorio svoja vrata

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ove godine KUD Sesvete obilježava 20 godina osnutka i djelovanja, a Dani otvorenih vrata samo su prva manifestacija u cijelogodišnjem nizu.


Kud Sesvete je osnovan još 1982. godine, ali kako nije djelovao u kontinuitetu, u današnjem propisnom obliku registriran je 1997, pa članovi društva upravo tu godinu drže godinom osnutka. Dakle društvo u sadašnjem obliku djeluje 20 godina. Planirano je da se raznim programima i manifestacijama kroz cijelu ovu godinu obilježava okrugli rođendan sesvetskog folklornog društva, a prvo rođendansko obilježavanje održano je ovog vikenda u prostorijama KUD-a na središnjem sesvetskom trgu, pod krilaticom 20 let nam je tek.

Društvo danas djeluje u četiri sekcije. Na svom početku je imalo samo zbor, no danas KUD uz zbor ima odraslu folklornu sekciju, dječju folklornu sekciju i tamburašku sekciju. "Danas brojimo stotinjak članova i radimo sve dane u tjednu. Dakle svaku večer ovdje u našim prostorijama netko ima probu", rekla nam je na danima otvorenih vrata predsjednica društva Sanja Subotnik.

U svom vlasništvu uz nekoliko koreografija i tamuraških intermezza, imaju i narodne nošnje, pa su tako na svojevrsnoj reviji nošnji članice KUD-a ponosno pokazivale nošnje, kako iz vlastitog fundusa, tako i iz fundusa jedne njihove kolegice koja im je na početku puno pomagala, a i njezine su nošnje krasile članice društva koje su tom prigodom bile i manekenke.

I dok je u nedjelju u prostorijama društva, u negdašnjem robnom magazinu davno posrnulog Sesvetskog magazina, pa kasnije Se-Me, pa kasnije.....ispred zgrade uprave gradske četvrti, bila predstavljena mlađa folklorna sekcija, trenutačno najbrojnija u KUD-u s četrdesetak članova, dan ranije, u subotu su odrasli članovi imali mnogo toga za pokazati. Pa su tako uz svoje nošnje prikazali kako se nanizuje kraluš, kak se šivaju neki dijelovi nošnje, ali i ono najvažnije, kako se iznimno lijepo pjevaju naše narodne pjesme.

"Nakon ovih dana otvorenih vrata, održat ćemo još tri koncerta u smislu obilježavanja naše obljetnice. Tako ćemo imati jedan zajednički koncert s našim iseljenicima iz Njemačkog grada Duisburga, društva Adria, 2. lipnja, koncert će biti u dvorani sesvetskog sveučilišta, onda imamo tamburtaški koncert negdje u studenom, a proslavu završavamo velikim samostalnim koncertom oko Božića, također u sesvetskoj kino dvorani", rekla je predsjednica Subotonik.

Podršku su došli dati predsjednik gradske četvrti Sesvete Dražen Markota i njegov zamjenik Marijan Tomurad. Markota  je tom prigodom izjavio da su same Sesvete sretne što imaju ovako vrijedne ljude koji čuvaju našu baštinu, ali i cijela gradska četvrt koja ima iznimno kvalitetna i jaka folklorna društva koja pronose Hrvatskom, ali i inozestvom dobar glas Sesveta. Tako će biti i s KUD-om Sesvete koji na ljeto putuje u Makedoniju na Ohrid gdje se priređuje međunarodni folklorni festival.


Create Account