Lavice u humanitarnoj akciji pomoći Kikiju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.11.2017. 12:32:51
Lavice u humanitarnoj akciji pomoći Kikiju

Foto: Sesvete danas

Članice Moto sestrinstva Lavice iz Sesveta nizom humanitarnih akcija nastoje pomoći teško obljelom mladiću Kristijanu Horvatu Kikiju. 


U četvrtak navečer održana je u restoranu Prigorska klet u Kašini humanitarna večer s donacijama i prodajnom izložbom slika slikarice i predvodnice Lavica Sonytte Perković koja je svoje slike donirala za ovu humanitarnu akciju. Tom je prigodom Sonytta demostrirala posjetiteljima rijetko prisutnu vještinu slikanja peglom. 


Posjetitelji su također mogli određenu svotu od koje kune, pa na više, prema želji i mogućnostima, donirati za liječenje nesretnog Kikija oboljelog od, za sada na žalost, neizlječivog ALS-a.


Ova je akcija samo jedna od niza koje su već održane, a u pripremi su i nove u narednoj godini. Ovu i buduće akcije podržava udruga Neuron, oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti.


Kristijan Horvat je također, kako je bilo predviđeno trebao biti nazočan na akciji, međutim to mu se jutro stanje pogoršalo i morao je u bolnicu. 


U nastavku donosimo ulomak iz Kikijeve knjige koju je nedavno napisao u kojoj iznosi svoje osjećaje i poglede tinejdžera u trenutku shvaćanja da će umjesto rođendanskog tuluma za osamnaesti rođendan imati bolničke tretmane, da neće nikada više s društvom okolo po gradu, da neće nikada sresti svoju ljubav i oženiti se, kao svi ostali zdravi. 



Bio sam zdrav dječak, uvijek spreman za šalu. Disao sam život "punim plućima" i s nestrpljenjem očekivao svoj 18. rodendan. Osamnaest....čovjece...konačno! Kao (ne sumnjam) svatko u tim godinama, u glavi sam vrtio tisuće scenarija o budućnosti. Za rođendan sam želio nezaboravan provod s ekipom, brdo poklona i da se tata javi...

Da...samo nisam vjerovao da život ima očajan smisao za humor.

Umjesto ludog provoda za ulazak u svijet odraslih, dobio sam bolnički krevet, bolne tretmane koji su bili nešto nezaboravno i "poklon" koji ne bi nikome pozelio - dijagnozu ALS-a! Kakav ALS? Nikad nisam čuo za tu boleštinu...Ne može biti ozbiljno...Ne smije!!! Ja sam jedini tinejđer u svijetu s ALS-om (bolest je uobičajena kod odraslih, zrelih). Zar je to "ulazak u svijet odraslih"?

Bolest je nemilosrdno napadala moje tijelo i za nevjerojatnih desetak dana, postao sam osoba s teškim invaliditetom: bila mi potrebna pomoć i za najbanalnije radnje...


Ovaj dijelic teksta je samo uvod u borbu, rat s kojom se Kiki i njegova majka već tri godine svakodnevno bore..


Što je ALS?

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralješničke moždine, a često se naziva i Bolest motornog neurona. 


Ime je dobila iz grčkog jezika, a u prijevodu amiotrofična znači „bez prehrane mišića“, a kada se mišić ne prehranjuje, on atrofira ili se gubi.

„Lateralna“ se odnosi na dio kralješničke moždine koji je zahvaćen bolešću i zbog toga nastaje „skleroza“ ili otvrdnjavanje zahvaćenog dijela kralješničke moždine. Bolest je za sada nepoznatog uzroka, karakterizira ju polagana progresija koja najčešće počinje sa slabosti ili atrofijom mišića, a javljaju se i trzajevi u mišićima ili ukočenost. redovanje slabosti uzrokovano gubitkom mišićnog tkiva u konačnici dovodi do problema s govorom, gutanjem, pa i disanjem.


Svi koji žele i mogu pomoći, detalje mogu doznati na stranicama udruge NEURON.


Create Account