Markovo Polje, najveće hrvatsko groblje uskoro na 103 hektara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2017. 22:30:06
Markovo Polje, najveće hrvatsko groblje uskoro na 103 hektara

Foto: Sesvete danas, Urbanistica d.o.o.

Donošenjem uranističkog plana, gradska skupština je konačno odlučila o proširenju groblja Markovo Polje.

Groblje Markovo Polje, osnovano 1969. godine, kao novo sesvetsko groblje, jer se već tada na starom sesvetskom groblju osjetio manjak slobodnog prostora, no uskoro postaje sve važnije i formira se kao treće gradsko groblje nakon Mirogoja i Miroševca.

U početku formirano na 4 hektara, to je danas najstariji dio groblja, bilo je dovoljno za ondašnje prilike. No nakon rata i snažnog demografskog rasta Sesveta, naglo se osjetila potreba za značajnijim proširenjem groblja, pa je 1996. groblje prošireno na sadašnjih 26 ha. Već dvadesetak godina nakon tog proširenja prostor je ponovo postaje skučen i prema sadašnjim podacima još je oko dvije i pol tisuće slobodnih grobnih mjesta. Stoga je, rekli bismo, u posljednji tren donijeta odluka o urbanističkom planu proširenja groblja Markovo Polje.

Sa sadašnjih 26 ha proširuje se ukupno na 103 ha, čime će to groblje s više od 40 tisuća grobnih mjesta postati najveće u Zagrebu ujedno i u Hrvatskoj (Mirogoj je na oko 73 ha). Cjelokupno proširenje odvijat će se u pet etapa što će pratiti i razvoj potrebne infrastrukture.

U prvoj etapi groblje se proširuje na sadašnjoj sjevernoj strani prometnice Markovo Polje – Popovec, prema Popovcu, u drugoj se etapi rekonstruira postojeća mrtvačnica. Treća je etapa rezervirana je za proširenje postojećeg groblja u sjeverozapadnom smjeru. Tek će u četvrtoj etapi groblje sa sadašnje pozicije sjeverno od navedene prometnice, prijeći na južnu stranu i prvo će se izgraditi južna mrtvačnica s prostorom neposredno uz mrtvačnicu, da bi konačno u petoj etapi prešlo se na uređenje prostora za veliki južni dio.

Ovog trenutka nitko ne može točno reći kad bi sve trebalo biti gotovo, no prema procjeni jednog nama poznatog stručnjaka, cijeli projekt neće, ako se i odmah krene u to, biti završen u najboljem slučaju u narednih pet godina, a realno je u deset. Naravno, plan mora postojati i prema njemu se ravnati, a otvaranjem novih grobnih prostora sjeverno od sadašnje prometnice, mjesta za ukop produljit će se upravo za otprilike to navedeno vrijeme, a možda i duže.

Još neko vrijeme mirni mogu biti i postojeći cvjećari uz groblje koji će prema planu ipak svoje sada neugledne cvjećarnice morati zamijeniti urbanistički primjerenim objektima, kakvi su djelomično već izgrađeni  na dijelu prema Popovcu, a kojih se planira ukupno 42.

Planirana je i adekvatna prometnica s dva nova autobusna stajališta, staza za biclikliste, nogostupi, primjerena javna rasvjeta, te kružni tok na križanju postojeće i nove prometnice, kao i pješački most koji će premošćivati sadašnju Aleju mira. Osim što će biti najveće, urbanisti i aritekti uključeni u izradu planova nadaju se da će Markovo Polje ujedno u budućnosti biti i jedno od najljepših groblja kod nas.


Create Account