Na gradilištu Branimirove građani upozoravaju na moguće fušeraje, šahtovi, energetski kablovi, temelji za rasvjetu....

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.4.2024. 9:33:45
Na gradilištu Branimirove građani upozoravaju na moguće fušeraje, šahtovi, energetski kablovi, temelji za rasvjetu....

Foto: Damir Pigac Tomislav Kenjerić

Fušeraj na šahtovima, energetskom kablu i temelju javne rasvjete gradilišta produžetka Branimirove postavlja pitanje, dolazi li nadzor nad ovim gradilištem nekad malo i na teren?




Iz Starog smo Brestja upozoreni na moguće propuste u izvedbi radova na gradilištu produžetka Branimirove, prve faze od Zagrebačke do Brestovečke. Kako bi u ime građana skrenuli pozornost na to obratili su nam se vijećnik u VGČ Sesvete Damir Pigac i vijećnik u VMO Staro Brestje Tomislav Kenjerić. Oni ukazuju na moguće propuste u izgradnji, ponajviše šahtova, ali i nepropisno zasipavanje energetskog kabla i vrlo lošeg postavljanja temelja za budući rasvjetni stup.


Prvo, kako tvrde, šahtovi su fušerski postavljeni, točnije krune šahtova s poklopcima postavljene su na drvene kajice   samo zasipane zemljom i kamenom. "Tako postavljeni šahtovi koje drže tek drvene kajlice u vrlo kratkom vremenu će se ulegnuti odnosno izvitoperiti", kažu Pigac i Kenjerić dodajući pri tom kako ovdje nije riječ ni o kakvo privremenom postavljanju, jer su tako pripremljeni šahtovi već bili zasipani i zavaljani kamenom.


"Bio sam voditelj montaže čeličnih konstrukcija i znam nešto o tome. Tako se ne postavlja šaht, umjesto drvenih kajlica za niveliranje služe bilo tvrda guma, bilo vruće pocinčane čelične futer plate. Ovo je najobičnije fušarenje", rezolutan je Kenjerić.


Također s Pigcem pokazuju nam i jedan djelomično zasipan energetski kabel preko kojeg je položena upozoravajuća traka. "Takva se traka mora položiti na visinu od barem pola metra iznad kabla, jer je ona prvenstveno upozorenje bageristima ili nekome tko će nekada na tom dijelu kopati, da se ispod trake nalazi kabel i da se bude oprezan. Ovi jednostavno razvukli traku po samom kablu i baš ih briga. To je kranji primjer fušeraja i to namjernog, jer im se nije dalo zasipavati do pola, pa onda provući traku i potom zasipati kabel do kraja. Gradu će sigurno pri tom ispostaviti pun račun", govore nam Kenjerić i Pigac pitajući se pri tom što radi nadzorni organ i dolazi li on uopće na gradilište.


I još za kraj  uputili su nas na očigledan primjer fušeraja, temelj za stup javne rasvjete postavljen kao u crtiću "A je to", vidno nakošen. U konačnici će stup, nadajmo se, biti ispravno postavljen s mnogobrojnim podlošcima, ali ovakav bezobrazluk je nevjerojatan, jer uvjereni smo da radnici koji rade na tom gradilištu znaju napraviti dobar posao, ali im se valjda ne da. Ili nemaju dobro vodstvo gradilišta. Ili nemaju dobar nadzorni organ. Nešto  ovdje nije dobro, a Grad, odnosno građani ovog grada platit će uredno sve do zadnjeg centa kao da je sve napravljeno savršeno.


"Dobro, nikada ništa nije napravljeno sve savršeno, ali ovakvi očiti fušeraji, namjerni fušeraji  za svaku su osudu. Nadajmo se da će netko po ovome ipak reagirati", zaključuju naši sugovornici Pigac i Kenjerić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2024. 11:07:11

Create Account