Nakon potresa na svjetlo izlaze mnoga pitanja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.3.2020. 12:07:15
Nakon potresa na svjetlo izlaze mnoga pitanja

Foto: Čitatelj SD portala

Stanovnik Novog Jelkovca i mještanka Sesveta nakon potresa uočili su određene probleme u funkcioniranju sustava u uvjetima situacije kakva nas je snašla.



U smislu javnih priprema građana u slučaju naglih prirodnih nepogoda i katastrofa, kao što je primjerice potres, u urbanim naseljima mora postojati mjesto okupljanja na otvorenom prostoru, zbog sigurnosti dovoljno daleko od zgrada. U Novom Jelkovcu većina stanovnika sjevernog dijela naselja potražila je sigurnost na otvorenom s druge strane Ulice 144. brigade, na zelenoj površini, djelomično i zaraštenoj. 


Građanin koji nas je obavijestio želi zbog mogućih problema ostati anoniman (identitet poznat redakciji). 


Prenosimo njegovo negodovanje:

"Molba za civilnu zaštitu  Sesvete. U nedjelju se pokazalo pravo lice održavanja livade ili zelene površine za slučaj potresa ili elementarne nepogode. Na žalost znamo svi kako nas je probudio potres u nedjelju u jutro i poslije u više navrata zaljuljao i um i tijelo, a pogotovo kuće, zgrade. I na žalost veliki broj građana naselja Novog Jelkovca je izjuril na čistinu misleći da će se spasit od padova sa zgrada i iz stanova. Kad smo  istrčali vani imali smo što vidjeti. Razočarenje i strah od nove, veće zaraze. Dio livade koji je bio bez drača i šikare, a trebao bi biti sabirni centar u slučaju katastofa bio je pun psećjih kakica. Užas, a ono malo slobodnog prodtora koi se održava bio je preuzak za sve stanovnike zgrada. Neznam dali se trebaju brinut o tome ili održavat taj prostor civilna zaštita iz Sesveta ili grada Zagreba, a ionako je sve grad Zagreb. Molim za pomoć i da netko to pokrene pitanje i bar pohodi taj dio zelene površine, jer ne zna se hoće li opet zatrest i kad".


Ovoj reakciji pristigloj u inbox fejsbuka SD portala, pridodajemo jedno pitanje čitateljice Krstine pristiglo mailom:


"Poštovani, sada kada se donekle smanjio strah od potresa imam jedno pitanje koje su postavili mnogi sumještani, a za koje su mi rekli da se obratim lokalnim vlastima. Naime, uvijek se govorilo da se u slučajevima potresa ili sličnog okuplja na sajmištu Sesvete gdje je čistina, istom sajmištu koje je na dan potresa bilo zaključano. Moje pitanje je zašto i kome se mogu obratiti ako vi ne znate odgovor na to pitanje? Unaprijed hvala i LP".


Na to pitanje odgovorio nam je zamjenik predsjednika VGČ Sesvete Dražen Markota:


"Vaša čitateljica je potpuno u pravu, ta bi se površina trebala koristiti upravo za namjenu kakva nas je bila, na žalost snašla. Međutim, uz potres mi imamo još jednu katastrofu, epidemiju COVID-om 19, pa je stoga gradski stožer civilne zaštite prema naputku državnog dao zatvoriti sajam, odnosno fizički onemogućiti prilaz. U ovoj situaciji to nije bilo baš najbolje rješenje, a nije bilo predviđeno rezervno. Isto tako grad nije niti aktivirao Stožer civilne zaštite Sesveta, pa nismo niti mogli, a niti smjeli reagirati. Zašto, ne znam. Sada se dobro vidi da ovako centralizirani grad u slučaju izvanrednih situacija ne funkcionira dobro i tu bi trebalo učiniti određenih izmjena u smislu decentralizacije", rekao je Markota.


Gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama kojem je na čelu Pavle Kalinić, predsjednik Gradskog stožera civilne zaštite uputili smo mailom upit zašto do sada nije i hoće li biti aktiviran stožer civilne zaštite Sesveta, pa ako i kada dobijemo dogovor, objavit ćemo ga.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account