Obilježena sedamdeseta obljetnica DVD-a Planina Donja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.6.2017. 9:26:59
Obilježena sedamdeseta obljetnica DVD-a Planina Donja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Velikom svečanošću u Planini Donjoj u subotu je obilježena sedamdeseta obljetnica osnutka vatrogasnog društva tog naselja.  

Proslava je započela u mjesnoj crkvi  sv. Jurja gdje su misi nazočili mnogorojni gosti. Od crkve do školskog igrališta domaćini i gosti prošli su u defileu sa zastavana na čelu, te počasnom zagrebačkom vatrogasnom postrojbom i pratnjom limene glazbe DVD-a Moravče.

Nazočne je pozdravio dugogodišnji predsjednik, a sad počasni predsjednik Franjo Roginić. Prigodan govor o povijesti društva održao je predsjednik društva Željko Rihtarić. "Ova je obljetnica posvećena svim dosadašnjim članovima kroz povijest društva, kao i aktualnim članovima", rekao je Rihtarić.

DVD Planina Donja osnovano je 7. prosinca 1947. godine u sklopu tadašnjeg Vatrogasnog saveza Hrvatske. "Društvo je osim stručnog i općeg društvenog značaja za naše mjesto. Od njega sve počinje i gotovo sve se u našem naselju vrti oko našeg društva", dodao je Rihtarić. Spomenuvši sve osnivače društva, u nastavku je predsjednik  govorio o djelovanju društva kroz povijest.

Svečanost je započela državnom i vatrogasnom himnom koje je odsvirao orkestar limene glazbe DVD-a Moravče. Nazočne su pozdravili posebni gosti, izaslanica gradonačelnika Bandića, Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, tajnik gradske vatrogasne zajednice Damir Vlahović, predsjednik gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, predstavnik zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe Željko Blažinović, predsjednik bratskog PGD-a Kozje Ervin Terčič, ravnatelj škole Vugrovec – Kašina Vlado Vuger i drugi.

Od uzvanika spomenimo još da su nazočili budući predsjednik g.č. Sesvete Stjepan Kezerić i predstavnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Tomi Maslov. Uzvanicima, ali i mnogim drugima zaslužnima za podupiranje i razvoj društva potom su uručene prigodne spomenice i zahvalnice.

Uz mnoga vatrogasna društva iz Sesveta i Zagorja, nazočili su i gosti iz Slovenije, PGD Kozje s kojim su Planinci pobratimljeni  20.6.1982. godine, a koji imaju čak 140 godina dugu tradiciju. Uz predsjednika Terčiča i njegovih još troje vatrogasaca i vatrogaskinja, svečanosti je nazočio i predsjednik občine Kozje, Milan Brine. Sve je završilo, naravno, uz vatrogasnu veselicu do nedjeljnog jutra. 

Vezane vijesti
Ažurirano: 29.1.2024. 10:15:56

Create Account