Od četvrtka obvezna svjetla na vozilima, zimske gume od 15. studenog

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.10.2019. 16:35:01
Od četvrtka obvezna svjetla na vozilima, zimske gume od 15. studenog

Foto: Sesvete danas, ilustracija

Umjesto dosadašnjeg pravila da prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena treba i danju voziti s upaljenim svjetlima, od sad će ta obveza biti regulirana datumom.U očekivanju skorog ukidanja dualnog sustava računanja vremena, uveden je propis paljenja svijetla na vozilima s datumom. Tako će od sad sva vozila i tijekom dana morati voziti s upaljenim svjetlima i danju od 1. studenog do 31. ožujka. 


Iako se struka zalagala da se zakonski uredi obveza cjelogodišnje obveze vožnje s upaljenim svijetlima na vozilima, zakon (političari) nisu uvažili argumente struke, te, iako je Hrvatska svojevremeno imala na snazi zakon o cjelogodišnjoj obvezi vožnje s upaljenim svijetlima i danju, vraćeno je na staro, dakle s obvezom u jesensko - zimskoj sezoni. 


Sreća je da u drugim državama politika ipak donekle sluša struku, pa su tako već nekoliko godina na snazi obveze proizvođača vozila za ugradnjom dnevnih svjetala čime je izbjegnuta zabuna ili zaboravljivost vozača o potrebi paljenja svjetla danju. Naime, struka je davno već dokazala da je i danju i po najjačem suncu vozilo osvjetljeno vlastitim svjetlima daleko vidljivije negoli bez njega. Osobito u tmurnim jesenskim danima kada druga vozila uglavnom samo zamijećujemo kao siluetu, baš kao što to otprilike izgleda i na naslovnoj fotografiji ovoga članka, dok svjetla vidimo jako dobro. Stoga, ukoliko još uvijek imate vozila bez ugrađenih dnevnih svjetala, a ima nas još vijek jako mnogo, ne bismo trebali razmišljati hoćemo li ili ne upaliti svjetla na svojim vozilima.  Neka svjetlo stalno gori, za veću sigurnost svih u prometu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.9.2020. 10:58:43

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account