ODEMO LI SVI U BAVARSKU, GOSPODINE, TKO ĆE OSTATI?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2017. 17:15:54
ODEMO LI SVI U BAVARSKU, GOSPODINE,  TKO ĆE OSTATI?

Foto: I tata bi sine, u Bavarsku

U Hrvatskoj organiziraju odlaske mladih na školovanje i potom na rad u Bavarsku.

Prvo, da se razumijemo, nije to ništa nelegalno, dapače, posao je posao, još k tome sklopljen njemačkim "ojrima".  Osim toga reklamira se na mnoge strane, pa tako i banerom na ovome portalu.

Poznato je da cijeloj Njemačkoj jako manjka kvalitetne i stručne radne snage, ali oni kalkuliraju s nacijama koje bi željeli u svojoj državi. Hrvati su, naravno, među najpoželjnijima, jer kako smo to lijepo dokazali u proteklih pedesetak već godina od odlaska prvih gastarbajtera, radišni smo, skromni (u Njemačkoj, drugo je kad dođemo doma), relativno brzo naučimo jezik i dobro ga govorimo, kulturološki smo bliski i Bavarcima možda i najvažnije, katolici smo. Religijska pripadnost, naime, najviše govori o kulturi, a ni naša sposobnost asimilacije u stranjsko društvo nije zanemariva.

A Nijemci kao Nijemci, svaki problem sustavno rješavaju, pa tako i problem radne snage. No, deficitarna zanimanja kod njih, isto su tako deficitarna i kod nas u Hrvatskoj.  A kako se kod nas rješava taj problem?  Različiti političari, gospodarstvenici, službe za zapošljavanje, pa i mi novinari, na sve strane plačemo kako s jedne strane imamo mnogo nezaposlenih, a s druge strane nemamo toliko potrebnih radnika. Primjećujemo da za sada plač i naricanje nisu doveli do željenog poboljšanja.
Kako su to napravili "Švabe"? Političari, gospodarstvenici, službe za zapošljavanje, marketinške tvrtke i tko sve još ne donijeli su program zapošljavanja. Svi oni mladi od 18 do 30 godina, a koji su nezaposleni, mogu krenuti u prekvalifikaciju nakon čega ih čeka siguran posao.

No, moramo reći da ta prekvalifikacija praktično znači nanovo školovanje, dakle 3 ili tri i pol godine školovanja, kako za koje zanimanje, na način da se jedan tjedan polaznik nalazi u školi, a tri tjedna mjesečno na poslu za koji se školuje. Pri tom svaki polaznik dobiva mjesečnu naknadu od 818 eura. Po završetku školovanja dobiva diplomu, međunarodno priznatu u cijeloj Europi i sam odlučuje što će dalje. Hoće li ostati u Bavarskoj gdje ga očekuje posao ili se vratiti doma, odnosno otići raditi nekamo drugamo.

I još to nije sve, u sklopu projekta školovanja kandidatima se plaća tečaj njemačkog jezika u Hrvatskoj prije odlaska u Bavarsku.
Ovaj projekt provodi Obrtničko učilište u Zagrebu gdje su nam kazali kako vlada iznimno veliko zanimanje među mladima, te da su mnogi vrlo skloni krenuti još jednom u školu tim više što se ovdje radi, gledano iz našeg kuta,  o učenju uz rad, a ne samom školovanju razrednog tipa. Dakako da niti "ojri" nisu nemala stimulacija.

Ovo će, zasigurno još više doprinijeti odlasku mladih iz Hrvatske, ali i postaviti pitanje, zašto se kod nas ne može napraviti nešto slično? Ili još bolje, može li se išta kod nas napraviti pametno? Odnosno,   Ako odemo svi u Bavarsku, Gospodine, tko će ostati?


Create Account