Održan festival visibaba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.3.2017. 14:11:56
Održan festival visibaba

Foto: Festival visibaba na potoku Vukov Dol u Planini Gornjoj, Sesvete danas, Borko Samec

Jedinstveni u Hrvatskoj, a prema spoznajama organizatora i jedinstveni u svijetu, Festival visibaba održan je u nedjelju u Planini Gornjoj na potoku Vukov Dol.


Upravo u njegovu gornjem toku udruga Planinska družina iz Planine Gornje organizirala je 4. u nizu festival s ciljem upoznavanja građana s našim proljetnicama i potrebama njihova očuvanja odnosno očuvanja staništa u kojima uspijevaju.

Poznato je da su proljetnice zakonom zaštićene biljke, pod prijetnjom visokih kazni zabranjeno ih je brati i uništavati njihova staništa, jer spadaju u ugrožene biljke.

"Ove godine malo smo festival pomaknuli kasnije tako da nam visibabe nisu više tako lijepe, ali sada se vidi i ova druga njihova faza kada sazrije plodište, i tako se može  vidjeti  kako izgleda život visibaba i nakon poznate bijele čipke. Ustvari, u prethodne tri godine mnogi su se posjetitelji upoznali s njihovim izgledom u prirodi, pa smo malim pomakom na kasnije željeli ući u život i drugih proljetnica koje ovdje također u velikom broju uspijevaju", kaže organizator manifestacije, predsjednik udruge Planinska družina Njegoslav Blažek. 

Na prostoru gdje se festival održavao, Planinaska družina već je ranije uredila četiri mlina, vodenice koje su bile u već gotovo potpuno uništenom stanju. Doduše nemaju one velike vodeničarske kotače, ali objekti su rekonstruirani onako kako su i nekad izgledali, dok se na potoku mljelo žito. Doznajemo da se nekada, možda do prije pedesetak godina, na tom prostoru nalazilo čak 11 mlinova.

"Ovu prekrasnu prirodu ovdje želimo očuvati, pa stoga osim ove manifestacije koja ukazuje na naše proljetnice, imamo još jedno događanje na jesen pod nazivom Jesen u planini, kojim želimo predočiti potrebu održivog suživota čovjeka i prirode", zaključuje Blažek.


Create Account