Održana akcija davanja krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2017. 22:14:34
Održana akcija davanja krvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Društvo Crvenoga križa Sesvete organiziralo je jučer u prostorijama Udruženja obrtnika akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Odazvalo se 65 građana, no zbog zdravstvenih razloga šesnaestoro ih je odbijeno, tako da je prikupljeno 49 doza životno važne tekućine. Krv su došli dati oni koji su već dugogodišnji darivatelji, ali i oni koji su tek pokoji puta do sada dali krv.

Jedan tata došao je na davanje u pratnji svoje kćerkice koja je bila jako zabrinuta za njega, ali tata ju je uvjerio da ga niš' ne boli, a nakon davanja zajedno su popapali bečki odrezak koji redovito darovatelji dobivaju nakon davanja krvi kao gablec, a tu je i čaša crnog vina ili kole, no može i bambus.

Akcija je bila održana u vremenu od 12 do 16,30 sati i čini se da taj termin ne odgovara najbolje svima koji bi željeli također doći dati krv. Jedna čitateljica reagirala je na takvo vrijeme akcije, tražeći produljenje njena trajanja, zbog nemogućnosti dolaska u ovom popodnevnom  terminu.

Upitali smo tajnika Crvenog križa Željka Turčića o mogućnosti početka akcije u 10,30 kao nekih ranijih godina. "Na žalost, to ne ovisi o nama, nego o Zavodu za transfuzijsku medicinu", kaže Turčić. "

Ranije smo imali termin akcije od 10,30 do 16,30, međutim, došlo je do pada broja prikupljenih doza krvi i Zavod je reagirao tako da je skratio vrijeme trajanja akcije, a to je potom rezultiralo još daljnjem smanjenu broja prikupljenih doza. Pokušao sam intervenirati u Petrovoj u vezi termina, međutim, oni imaju svoja pravila od kojih ne odustaju", pojašnjava nam Turčić.

I nisu Sesvete jedine s takvim problemom. Naime, Zavodu više paše da građani dolaze u Petrovu 3, negoli na akcije davanja krvi koje organiziraju društva Crvenog križa. Takva im akcija iziskuje daleko veće troškove, negoli u vlastitoj kući.

Dakle, produljenje termina za darivanje krvi moglo bi se mijenjati tek kad bi se znatnije povećao broj dolazaka građana na darivanje. No, za to treba velika i opsežna motivirajuća kampanja i uporna dugogodišnja edukacija građana kako bi se u budućnosti stvorio dovoljno veliki korpus sesvetskih dobrovoljnih darovatelja krvi koji bi onda imao svoju težinu i u Petrovoj 3.

U svakom slučaju svim građanima koji su se odazvali na jučerašnju akciju iz sesvetskog Crvenog križa najtoplije zahvaljuju.


Create Account