Održane pobožnosti Križnog puta

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 14.4.2017. 18:08:05
Održane pobožnosti Križnog puta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U većini župa, kako sesvetskih, tako i hrvatskih, vjernici su danas pohodili KrižnI put.

Došao je svatko tko je mogao, kome su radne i poslovne obveze dozvoljavale u radnom danu dolazak u 15 sati na pobožnost Križnog puta, jer, to je nešto posebno.

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke, odnosno, kako je to u sesvetskoj župi Svih Svetih slučaj, postaje čine djeca odnosno mladi odjeveni u domistrantsku odoru s Isusovim slikama u rukama.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i u još nekim protestantskim Crkvama. Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i završne molitve.

Na križnom putu župe Svih Svetih okupilo se mnoštvo vjernika što je toj pobožnosti i današnjem danu dalo dodatni ton uzvišenja. Križni put u Sesvetama je vodio župni vikar, vlč. Ivan Vučak.


Create Account