Počinje Vugrovečko Miholje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.9.2018. 22:17:25
Počinje Vugrovečko Miholje

Foto: Sesvete danas, arhiva

Najveća višednevna prigorska manifestacija Vugrovečko Miholje održava se ovoga vikenda u središtu Vugrovca.



Ovogodišnje Vugrovečko Miholje formalno je započelo još prošlog tjedna trodnevnom likovnom kolonijom i potom otvorenjem izložbe, a ovoga se vikenda nastavlja večerašnjom Gulašijadom i potom subotnjim i nedjeljnim programima.


U Petak navečer pod velikim šatorom UHDDR Sesvete priređuje natjecanje braniteljskih ekipa u spravljanju „Vugrovečkog kotlića” pod nazivom „U boj u boj za kotlić moj”, odnosno kuhanju gulaša uz sudjelovanje desetak natjecateljskih ekipa. Svo skuhano jelo bit će besplatno podijeljeno svim posjetiteljima. Početak kuhanja je oko 15 sati, a proglašenje rezultata oko 19 nakon čega svira sastav Peti element.


U subotu 29. rujna je blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije. Tim će povodom u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog (jer se druga vugrovečka crkva sv. Mihovila preuređuje), biti održana sv. misa posvećena zaštitniku Vugrovca i policajaca. Svečana misa proteći će uz mnogobrojne narodne nošnje vjernika, kao i mnoge predstavnike zagrebačke i sesvetske policije. 

Od 17 sati je dječja smotra folklora, a navečer od 20 sati svira sve popularniji tamburaški sastav Skoro frajeri.


U nedjelju, 30. rujna je tradicionalno proštenje s misom od 11 sati u crkvi sv. Mihovila. Uoči smotre folklora koja započinje u 15 sati uslijedit će središtem Vugrovca mimohod svih izvođača koji će na udaljenost od 800 metara od Osnovne škole do Crkve i Stare škole gdje se na prostoru igrališta i nalazi šator  krenuti u 14,30.

Navečer od 20 sati je svirka tamburaškog sastava Nokturno kojem će poseban gost biti trenutačno najpopularniji kajkavski pjevač Rajko Suhadolčan.


Uz sam šator na prostoru između crkve i stare škole bit će postavlja sajam prigorskih OPG-ova s tradicionalnom proizvodnjom, u posebnom manjem šatoru bit će postavljena tradicionalna prigorska hiža, a u svom će šatoru udruga Gotali iz Gotalovca (Zagorje) prikazivati kak se negda živele v Zagorju. Tom će prigodom na originalnoj peći (kozi) peći i posjetiteljima dijeliti vruče mlince. 


A na velikom parkiralištu kod crkve postavljen je veliki luna park, tako da i najmlađi odnosno mladi imaju svoju zabavu. Kao i niz godina do sada organizatori KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca očekuje da kroz manifestaciju u tri dana prođe više od 10 tisuća posjetitelja što je za jedno takvo događanje doista dobra posjeta. 

I još vrlo važna poruka posjetiteljima. Osigurano je veliko besplatno parkiralište za više od 300 automobila. 




Create Account