Profesionalci stižu u Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.2.2017. 23:42:15
Profesionalci stižu u Sesvete

Foto: sd arhiva

Pedesetak profesionalnih vatrogasaca i sedam vozila bit će smješteni u budućoj sesvetskoj bazi zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.


Sesvete sa svojih 90 tisuća stanovnika, da su grad bili bi peti po veličini u Hrvatskoj. No, unatoč toga nemaju svoju profesionalnu vatrogasnu postrojbu, odnosno ispostavu. Za sada protupožarnu zaštitu pruža ispostava zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP) iz Dubrave. No, dok dečki iz Dubrave stignu u Sesvete, izgube nekoliko minuta više negoli da su stacionirani u Sesvetama, a za gašenje te su minute jako važne. Stoga je namjera otvoriti još jednu ispostavu JVP-a upravo u Sesvetama.

Potvrdu nadajmo se skorog dolaska profesionalaca u Sesvete potvrdio nam je zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih koji je posebno istaknuo da će i buduća postaja Sesvete biti dio JVP Zagreb.
Na naše pitanje:  koji su razlozi dolaska jedinice u Sesvete, Jembrih kaže: "Osnovni dokument za "dolazak" postaje u Sesvete je Plan zaštite od požara, koji je usvojila Gradska skupština. Gradska četvrt Sesvete zauzima čak petinu Grada Zagreba i ima čak 80 000 stanovnika (poznat nam je i noviji podatak op.a.) što je sasvim dovoljan razlog za otvaranje nove postaje".

 Nadalje se zanimamo gdje bi buduća vatrogasna postrojba mogla biti stacionirana i kad će započeti djelovati. "Nakon izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Sesvet-sjever koja je u pripremi biti će ostvarene prostorno planske pretpostavke za izgradnju vatrogasne postaje Sesvete tako da je teško predvidjeti početak rada postaje Sesvete", kaže zapovjednik Jembrih, a mi bismo dodali kako smo neslužbenim kanalima doznali da bi postaja mogla biti izgrađena na dijelu prostora današnjeg sajmišta.

"Točne snage će zavisiti od revizije procjene i Plana zaštite od požara, ali procjenjujem da će se raditi o otprilike 50-ak ljudi sa 7 vatrogasnih vozila", istiće Jembrih i dodaje: "Najbliža profesionalna vatrogasna postaja je u Dubravi, u ulici Klin. Ona neće više pokrivati područje Sesveta osim kao ispomoć novoj postaji Sesvete".

Zanimali smo se i tko će financirati "sesvetske" profesionalce, a zapovjednik nam kaže da će ih kao dio cjelovite vatrogasne postrojbe financirati dijelom grad Zagreb, a dijelom državni proračun.

A što će dolazak profesionalaca u Sesvete značiti za sesvetske DVD-ove. Hoće li oni time izgubiti na svojoj ulozi protupožarne zaštite?

"Ne, DVD-i s područja Sesveta i dalje će biti važan dio protupožarne zaštite Sesveta. Oni će i dalje pomagati profesionalnim vatrogascima JVP-a na intervencijama, jer imaju znatne ljudske resurse i odgovarajuću vatrogasnu opremu", zaključuje zapovjednik najveće hrvatske profesionalne vatrogasne jedinice, JVP Zagreb, Siniša Jembrih. 


Create Account