Reformisti bi reformirali socijane pretplatne karte ZET-a i prigradske željeznice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.3.2017. 18:02:02
Reformisti bi reformirali socijane pretplatne karte ZET-a i prigradske željeznice

Foto: Robert Hirc i Damir Šebetić na presici Reformista, Sesvete danas

Na današnjoj konferenciji za novinare Narodne stranke Reformisti, Gradske organizacije Zagreb bilo je riječi o kartama u javnom prijevozu ZET-a i HŽ-a za posebnu skupinu građana.


U zagrebačkom sjedištu stranke, Rorbert Hirc, član predsjedništva Reformista i kandidat za zastupnika u Gradskoj skupštini, rekao je da Reformisti predlažu da se za dvije skupine korisnika mjesečnih pretplatnih voznih karata dopuni odluka o socijalnoj skrbi. Radi se o nezaposlenima i umirovljenicima.
Nazaposleni sada imaju pravo na besplatnu voznu kartu ZET-a, ako im mjesečni prihodi nisu viši od 2000 kuna u prethodnoj godini.
"Ovakva formulacija nije logična i ide na štetu osobe koje su tek stekle status nezaposlene osobe. Iako je sasvim moguće da zadovoljavaju kriterije prihoda po članu domaćinstva ispod 2000 kuna, svejedno moraju čekati godinu dana da to mogu i dokazati. Isto tako kad čovjek ostane bez posla, a prošle je gdine zarađivao 2100 kuna, nema pravo na naknadu u toj gdini ako nema nikakvih prihoda. To je nelogično i tražimo da se to promijeni, odnosno period skrati na 3 mjeseca", rekao je Hirc.
Zagrebački reformisti smatraju također da su umirovljenici dijelom zakinuti za besplatnu voznu kartu ZET-a. U vrijeme dok je minimalna plaća u državi 3276 kuna, umirovljenici koji imaju mirovinu 3200 kuna nemaju pravo na besplatnu kartu, a onaj tko je pokušao sam živjeti od tog iznosa, vidio je da to nije dovoljno za iole dostojan život. Reformirsti traže podizanje mirovinskog cenzusa na 4400 kuna. A i za one s višim mirovinama traže sniženje cijene mjesečne vozne karte sa sadašnjih 100 na 30 kuna.
Predsjenik Reformista gradske četvrti Sesvete Damir Šebetić zauzima se, pak, za subvencioniranje prigraskog željezničkog prijevoza. "Isti model kao što smo predložili za ZET, predlažemo i za prigradsku željeznicu. Apeliram na gradski ured da da predloži izmjene Odluke o socijanoj skrbi koja bi obuhvatila i ove prigradske željezničke putnike. Linija od Dugog Sela preko Sesveta do Savskog Marofa najfrekventnija je željeznička linija u Hrvatskoj, a ako se tome pribroje i putnici iz drugih pravaca i linija, tada dolazimo do brojke da svakodnevno željeznicom u Zagreb dolazi 70 tisuća putnika", rekao je Šebetić.


Create Account