Sesvećani obilježeli Dan branitelja Grada Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.5.2017. 17:57:09
Sesvećani obilježeli Dan branitelja Grada Zagreba

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Uz spomenik poginulim sesvetskim braniteljima danas je kao i niz godina na ovaj dan, održana prigodna svečanost, položeni vijenci i zapaljene svijeće.


Nazočnima se obratio predsjednik HVIDR-e Sesvete, Stjepan Kezerić koji je pozdravio mnoge nazočne Sesvećane.

"U domovinskom ratu sudjelovalo je više od 80 tisuća Zagrepčana, od kojih oko 8 tisuća Sesvećana. Život za domovinu položilo je više od 1200 zagrebačkih branitelja u gotovo svim hrvatskim vojnim jedinicama, a među njima je i 46 branitelja Sesveta. Ovo danas činimo da ne zaboravimo naše poginule suborce, kao i da zahvalimo njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli", rekao je Kezerić ispred spomenika poginulim Sesvećanima na križanju Bistričke i Zagrebačke čestitajući braniteljima njihov dan.

Tom je prigodom na spomenik uklesano još jedno ime. Dubravko Dubravac Dudo, dočasnik HOS-a. O njemu je ukratko prozborio predsjednik UHDDR-a Kruno Kašić.  Dubravac je poginuo  negdje na području bosanske posavine 1991. g. i dugo su se tražili relevantni podaci koji bi rasvijetlili okolnosti pogibije. Sad kad su doznati, uklesano je i njegovo ime na spomenik, a u srijedu, 31. svibnja bit će kod ulaza u njegov stan u Vugrovcu otkrivena spomen ploča.

Svečanost na kojem je nazočio Ante Tandara, predsjednik veterana domovinskog rata Grada Zagreba,  prigodnim programom začinili su učenici OŠ Brestje koja već dvadeset godina od kako je spomenik postavljen priređuje prigodni program koji je započeo himnom RH u izvedbi očito vrlo talentirane učenice OŠ Brestje Leonarde Žeravice. Program su izrsno vodile učenice Barbara Vidović i Ivana Mikulić.

Vijence su na spomenik položili i zapalili svijeće predstavnici sesvetskih organizacija HVIDR-e, UHDDR-a, Veterana 144. brigade, Hrvatske žene i Vijeća gradske četvrti Sesvete.

Prije same svečanosti u sesvetskoj župnoj crkvi održana je misa za poginule branitelje, a potom je župnik vlč. Mario Migles uz kratku molitvu blagoslovio poginule i sve nazočne.

Na kraju svečanosti Stjepan Kezerić je u ime HVIDR-e pozvao sve Sesvećane na promociju CD-a uglazbljenih pjesama učenika OŠ Brestje na temu domovinskog rata i HVIDR-e, a koja će biti održana 1. lipnja u sesvetskoj kazališnoj dvorani na trgu Dragutina Domjanića, s početkom u 18 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2023. 18:00:09

Create Account