Sesvećani testirali sluh

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2017. 20:50:21
Sesvećani testirali sluh

Foto: Mobilni slušni laboratorij, Sesvete danas, Borko Samec

Vid je vjerojatno najvažniji naš osjetilni organ, jer kao vizualna bića gotovo polovicu podražaja dobivamo upravo putem tog osjetila. No, za naš život, način komunikacije i općenito funkcioniranje u zajednici, jako je važan sluh.

Naš sluh nije samo najsloženiji osjetilni organ, deset puta složeniji od vida, nego i najosjetljiviji. Sluh danonoćno prima signale iz naše okoline. Nikada se ne isključuje. Zahvaljujući sluhu možemo razlikovati mnoštvo signala – od cvrkuta ptica, razumijevanja stranog jezika do prometnih zvukova i signala uzbunjivanja. Međutim, za većinu je najvažnije da može čuti govor i komunicirati.

Stoga je gradska četvrt Sesvete u dogovoru s jednom od najeminentnijih na tom području tvrtki, Neurot, dogovorila provjeru sluha Sesvećana. Tako je mobilni uređaj za kontrolu sluha danas od 9 do 14 sati na središnjem sesvetskom trgu bio na usluzi građanima koji su željeli provjeriti svoj sluh. Tako je 54 građana, većinom ozbiljnije životne dobi iskoristilo mogućnost koju im se pružila, da gotovo kod svoje kuće na mnogima najprihvatljiviji način provjere svoj sluh i čuju preporuke stručnjaka, ukoliko nešto nije bilo u redu.

Prema informacijama koje smo primili, gotovo sedamnaestoro građana koji su pristupili testiranju, imali su neki vid problema, što je i logično, jer su se testiranju odazivali uglavnom stariji građani. Nakon razgovora u mobilnoj ordinaciji smještenoj u kombi vozilu, dobili su odgovore što i kako dalje u poboljšanje njihova sluha.

Neuroth je najstarija austrijska obiteljska tvrtka za akustiku slušnih pomagala s više od 105. godina tradicije i iskustva za sva pitanja o sluhu.  Danas tvrtka ima glavno sjedište u Austriji (Graz) te slušne centre u 7 europskih zemalja s ambicioznim planovima za novo širenje poslovanja. Najveći broj Neurothovih slušnih centara nalazi se u Austriji, njih čak 120. Slijede ju Švicarska i Lihtenštajn sa 65, Njemačka s 21, Sloveniji s 12, Hrvatska sa 7 te Francuska s dva novootvorena slušna centra.


Create Account