Sesvetski maturanti davali krv

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.4.2017. 10:43:24
Sesvetski maturanti davali krv

Foto: Na davanju krvi u Srednjoj školi Jelkovec, Sesvete danas, Borko Samec

Sesvetski Crveni križ jučer je proveo akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sesvetskim srednjim školama.

Obzirom da krv mogu dati samo punoljetne i potpuno zdrave osobe, tako u srednjim školama akcijama dobrovoljnog darivanja krvi mogu pristupiti samo maturanti. Za veliku većinu njih ovo je bio prvi puta da su došli na akciju. Njihovi profesori prije toga održali su im motivacijske govore o tome kako je krv nezamjenjiva životno važna tekućina, te kako je dobro priključiti se dobrovoljnim darovateljima krvi. Jer dati dio sebe neznancu u zdravstvenoj nevolji, vjerojatno je najhumaniji čovjekov čin.

U sesvetskoj gimnaziji na akciju se odazvalo 29 maturanata, od kojih je osmero odbijeno, te je prikupljena 21 doza krvi. Samo jedan je maturant već jednom ranije dao krv, a svima ostalima ovo je bilo prvi puta. U Srednjoj školi Jelkovec na akciju se odazvalo 34 maturanata, no zbog zdravstvenih razloga, najčešće nisko željezo, njih 11 moralo je biti odbijeno, te je tako prikupljeno 23 doze životno važne tekućine. Trojica maturanta su već jednom ranije dala krv, dakle ovo im je bilo drugi puta, a ostali su prvi puta dali krv i tome se priključili velikoj humanoj porodici dobrovoljnih darovatelja krvi.

Prilikom davanja krvi, u gimnaziji su dobili bon za prehranu u njihovoj kantini i sok, a u Jelkovcu sendvič i sok, te mali poklončić u vidu privjeska. Motivacije su svim darovateljima različite, većini humanost na prvom mjestu, no nije zanemariv niti benefit kojima se društvo odužuje darovateljima krvi.

Tako nakon 35 davanja krvi, svaki darovatelj može, ukoliko to želi, dobiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na račun države. Oni koji već imaju dopunsko osiguranje, u nastavku života to im ubuduće plaća država. Također, grad Zagreb svim dobrovoljnim darovateljima krvi koji su dali više od 35 puta, daruje trajno besplatnu godišnju voznu kartu za ZET.

U svakom slučaju treba krenuti s davalaštvom, pa će netko prije, netko kasnije doći do 35 davanja, no kako god, sesvetski Crveni križ zahvaljuje svim maturantima koji su se odazvali na akciju, posebno onima koji su se tim činom priključili velikoj humanitarnoj porodici dobrovoljnih darovatelja krvi.


Create Account