Sesvetski srednjoškolci učili izrađivati sunčane kolektore

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.10.2018. 10:51:06
Sesvetski srednjoškolci učili izrađivati sunčane kolektore

Foto: ilustracija

Održana radionica samogradnje sunčanih kolektora na kojoj su učenici izrađivali te sakupljače slobodne energije.



Narodno sveučilište Sesvete u suradnji sa Zelenom akcijom i Srednjom školom Jelkovec organizirali su radionicu samogradnje sunčanih kolektora.


U današnje vrijeme, kad nam je energija sve skuplja, kada razmišljamo kako uštedjeti i smanjiti potrošnju energenata koje sve više plaćamo, postoji oko nas mnogo slobodne energije koje bismo mogli iskoristiti i prilično uštedjeti. Nije to nikakva novost, pogotovo ne sunčani kolektori koji na tržištu postoje već nekoliko desetljeća. Međutim, iako imamo velike klimatske pogodnosti za korištenjem sunčanih kolektora, gotovo je nevjerojatno koliko ih malo ljudi koristi na ovim našim prostorima.


I dok primjerice jedan podatak govori da u zemljama Beneluxa, dakle daleko sjevernije od nas više od trećine stanovništva grije vodu pomoću sunčanih kolektora, mi kao da smo zaboravili da to postoji, unatoč daleko većem broju sunčanih sati od stanovnika s navedenog primjera.


Možda je jedan od razloga i prilično skupa oprema u koju treba prvo investirati da bismo kasnije imali rezultate, a investicija se otplati obično kroz nekoliko godina. Međutim, postoji mogućnost samogradnje za poprilično malo novaca u odnosu na kupnju gotovih proizvoda. Iako među cjelokupnoj populaciji nema mnogo majstora instalatera sunčanih kolektora, oni malo umješniji mogu u samogradnji proći poprilično jeftino.


Upravo je samogradnja sunčanih kolektora bila tema radionice održane u sveučilištu krajem prošlog tjedna. Stručnjak za to područje iz Zelene akcije uputio je prvo teoretski, a potom i praktično učenike iz Srednje škole Jelkovec u sve tajne izrade svih elemenata potrebnih za sunčano grijanje vode. Iz priređenog materijala učenici su pod nadzorom sami lotali, spajali, slagali i napravili sunčani kolektor, spreman za postavljanje na krov kuće. 


Samogradnjom se postiže značajna ušteda u investiciji, a još potom kasnije u korištenju besplatne sunčeve energije za grijanje tople vode u kućanstvima.



Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 12:30:54

Create Account