Sezona je provala, policija apelira na samozaštitu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.7.2018. 9:09:05
Sezona je provala, policija apelira na samozaštitu

Foto: ilustracija

Sezona je godišnjih odmora, a time i veća mogućnost provala u domove. Policija apelira na dobrosusjedske odnose, ugradnju protuprovalnih vrata, dogradnju tehničke i mehaničke zaštite te ugradnju video nadzora.


Sezona provala - tako bi se mogao nazvati ljetni period u gradu. Putovanja i godišnji odmori za lopove su idealna prilika da pokušaju ostvariti svoje zamisli. 


Na godišnjoj razini Policijska uprava zagrebačka broji gotovo 2.000 kaznenih djela od čega je u ljetnom periodu lani evidentirala ukupno 338 kaznenih djela provala u domove. Počinitelji najčešće provaljuju na vrata ili prozore, a otuđuju novac, zlatninu i manje tehničke predmete poput mobitela, prijenosnih računala i sličnog. Stoga, voditelj službe prevencije u Policijskoj upravi zagrebačkoj Velimir Tišma građanima savjetuje da ukoliko su u mogućnosti dograde mehaničku i tehničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. Također, preporuka je da se ugrade, ako je moguće, protuprovalna vrata, a za stambene zgrade preporuka je ugradnja video nadzora i električnih brava na ulaznim vratima. Također, praksa potvrđuje da u kvartovima gdje su dobrosusjedski odnosi ima manje kaznenih djela.


"Sad smo već debelo u sezoni godišnjih odmora, pa ako sada i ne stignete s ugradnjom protuprovalnih sustava, zamolite susjede ukoliko ste u dobrim odnosima da za vrijeme vašeg izbivanja malo pripaze na vaš dom, kaže Tišma, dodajući da svakako na sam dan odlaska dobro provjerite sve prozore i vrata jesu li dobro zatvoreni odnosno zaključani. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.10.2023. 12:56:50

Create Account