Školske kvalifikacije u šahu: Dan Osnovne škole Brestje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.2.2017. 22:15:34
Školske kvalifikacije u šahu:  Dan Osnovne škole Brestje

Foto: Damir Obad

Nastavljene su kvalifikacije Osnovnih Škola u šahu, odigrana su još 3 kola u OŠ Frana Krste Frankopana u Zagrebu.

S povratkom Davida Rukavine osjetno je ojačala ekipa O.Š. Brestje . Njegove 3 pobjede uz 3 pobjede Petra Markovića ,
2 pobjede FranaTopić  i važnih 1/2 boda Frana Vukušića, Patrik Marković na 1 ploči nažalost 2 poraza i eto 3 pobjede i O.Š Brestja na 5 mjestu tablice sa osvojenih 8 bodova.

O.Š.Vugrovec-Kašina startala izvrsno imala pobjedu Davida Orača i premoč na sve 3 ostale ploče, U dobivenoj partiji za Lea Orača njegov  protivnik odigrao nemoguć potez, a sudac griješi i proglašava Lea pobjednikom. Protivnici se žale i glavni sudac određuje igranje nove partije koju ponovno Leo dobiva. No nažalost sva ta strka djeluje na naša 2 igrača na dobivenim 3 i 4 pločama jer su više pratili ovo nadigravanje sudaca nego svoje dobivene partije pa suparnicima poklanjaju kraljice te na koncu gube mečeve ,

U 5 kolu nas dobri predhodni rezultati dovode na 1 ploču kod trenutno vodećeg favorita prvenstva O.Š.Špansko-Oranice (4 pobjede u 4 meča). Kereš je očekivano izgubio od jednog od najboljih zagrebačkih kadeta. David je pak lako dobio jednu od najboljih zagrebačkih kadetkinja.  Emanuel je brzo ostao bez dva pješaka i njegov protivnik je to lakoćom realizirao.

Leo je pak igrao protiv nekadašnje najveće nade  hrvatskog šaha, višestrukog prvaka Hrvatske u najmlađim kategorijama. Leo ga je potpuno nadigrao u središnjici, no nije našao plan da realizira prednost. Pogriješio je u jednom trenutku i ušao u poziciju gdje teško može održati i remi, a nama treba pobjeda da bi došli do 2:2. Taj pritisak u kombinaciji s "cajtnotom" rezultirali su gubitkom partije i boda.

6 kolo Dečki su se smirili i rutinski dobili sa 3:1 .

David Orač odličan 3 pobjede , Leo Orač 2 pobjede, Tomislav Kereš 1 pobjeda, povratnik na šah Emanuel Palikuća je odličan učenik u školi, pobjednik mnogih školskih natjecanja te jedan od najboljih teakwondoaša u Zagrebu, zato u zadnje vrijeme nema baš vremena za šah.  Ipak , vjerujemo da će se polako vratiti na grane stare šahovske snage. Ukupno danas 3 boda iz 3 meča donosi sveukupno 8 bodova i trenutno 6 mjesto na tablici.

Sljedeću subotu, 18.2, na rasporedu je posljednji krug sa 3 zadnja kola. U finale ulaze 4 najbolje ekipe. Mišljenja sam da po kvaliteti odskaču  tri prvoplasirane ekipe, a za četvrto mjesto nam predstoji velika borba s Krklecom, Brestjem, Lučkim, Račićem i Kašićem. Nadam se da će  dečki biti spremni, a da će suci biti pribraniji!

Izvještaj : Damir Obad


Create Account