SLATKI SVIJET LIZANJA: Sesvetski poduzetnici i obrtnici - FANTASIA

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.2.2017. 23:32:02
SLATKI SVIJET LIZANJA: Sesvetski poduzetnici i obrtnici - FANTASIA

Foto: Sesvete danas, Fantasia

U današnjoj epizodi našeg serijala predstavljanja zanimljivih sesvetskih poduzetnika i obrtnika, ulazimo u svijet lizanja i predstavljamo obrt Fantasiu iz Gornjeg Vugrovca.


U Gornjem Vugrovcu već niz godina djeluje obrt za izradu tradicijskih konditorskih proizvoda Fantasia. Već iz uvoda nazire se glavni proizvod Fantasie, a to su lizalice i tvrdi bomboni. Vlasnica obrta Štefica Blaženić ponosno predstavlja  u djećjem slatkom svijetu prepoznati brand Fantasia, kako i glasi naziv ovog obrta. A on ima dugu tradiciju.

Danas već davne 1962. godine u zagrebačkoj Dubravi započeta je proizvodnja soda vode, želea i kandiranih jabuka, kao kućna radinost. Pokrenuli su je djed i baka Željka Blaženića, današnjeg supružnika vlasnice obrta. S godinama, naravno, asortiman se promijenio, pa je preuzevši obiteljsko naslijeđe, Željko sa suprugom Šteficom krenuo tradicijskim stopama licitarstva u što, prema propisima spada njihova proizvodnja ili točnije, izrada tradicijskih konditorskih proizvoda.

Tako su raznovrsne šarene lizalice i tvrdi bomboni krenule u proizvodnju iz Gornjeg Vugrovca prije točno 20 godina, dakle 1997, kad su Blaženići proizvodili onoliko koliko su na raznovrsnim sajmovima, manifestacijama i drugim eventima sami na svojim ptandovima mogli prodati. Ozbiljniji iskorak bio je prije točno 10 godina, kad su krenuli proizvodnjom za druge trgovce, te posebno trgovačke lance.

Sam sastav lizalica, priča nam gospođa Blaženić, je isključivo na prirodnim bazama, čak i boje. Tako nam otkriva jednu poslovnu tajnu, primjerice crvena boja dobiva se iz cikle. Ne proizvode ju oni, nego kupuju od dobavljača koji ima stroge europske propise o hrani, baš kao i sam njihov obrt. Naime, pod stalnim su kontrolama raznih referentnih laboratorija, a od koje godine i u HASAP sustavu slijedivosti hrane.

Upravo ulaganje u tehnologiju, kvalitetu i certificiranje prirodnosti proizvoda otvorilo im je prostore strogo kontroliranih tržišta Njemačke, Austrije i Slovenije. Još od ranije izvoze u Bosnu i Hercegovinu, a pred sklapanjem su ugovora o prodoru u Mađarsku, uskoro, nadaju se i u Italiju.

U svom asortimanu imaju 16 vrsti lizalica i tvrde bombone, a povremeno po narudžbi izrađuju i personalizirane proizvode za razne evente velikih naručitelja. Ove proizvode visoke tehnološke razine proizvode u gotovo obiteljskom okruženju, njih četvoro s još troje radnika, a u sezoni zaposle još do 7 ljudi. Zato kad negdje kupite koju lizalicu, na obveznoj deklaraciji pogledajte piše li Fantasia. Jer to ime je jamstvo visoke kvalitete.

"Dobro je, ne žalimo se, Hrvati vole lizati", šali se na kraju našeg posjeta Fantasiji Željko Blaženić. Nasmijani upitasmo, pa ne ližu li uglavnom djeca? "Pa zar naša djeca nisu Hrvati?" - začuđeno odvraća Blaženić.


Video: Fantasia

Create Account