Snijeg zabijelio Prigorje, ralice na cestama, djeca se vesele

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2024. 10:27:29
Snijeg zabijelio Prigorje, ralice na cestama, djeca se vesele

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Zimska služba je na cestama, intenzivno se čisti i tko ima zimske gume i nije pekmez za volanom ne bi trebao imati problema. 



Dočekasmo i to čudo, usred siječnja snijeg. Pa tko bi se tome nadao? Naravno, malo ironije odnosi se prije svega na klimatske promjene koje su nam proteklih godina na ovim našim prostorima uskratile zimske snježne radosti, bilo na prometnicama, bilo one prave na skijama i sanjkama.


Prvi ovogodišnji snijeg, pa ozbiljan, u trenutku ovog pisanja već ga ima više od 10 centimetara, kažu prognostičari, bit će ga još toliko. No, ipak srećom nećemo biti niti blizu apsolutnom maksimumu visine snijega zabilježenom na meteorološkoj postaji Maksimir kad je 15. siječnja 2013. još se mnogi dobro sjećaju toga, napadalo u jednom danu 67 centimetara snijega. Iako tada uz mnoge poteškoće i to smo preživjeli, pa ćemo valjda i ovo. 


Vozači sa zimskim gumama ne bi uz vožnju primjerenu snježnim uvjetima trebali imati poteškoća, osim možda na pojedinim lokalnim brdskim cestama, no tamošnji stanovnici na to su navikli. A pekmezi za upravljačem vozila uvijek će cendrati o neočišćenim prometnicama.


Uz nekoliko fotografija zimske idile u Prigorju, snimismo jutros i ptice kako skačući po granama traže hranu. Najteže im je kad padne snijeg, tada teže dolaze do nje, zato, tko može, neka im pomogne. Najbolje su kuglice loja sa sjemenkama koje se ovjese na grane, ima ih za kupiti u poljoapotekama, a mogu  pomoći i obične mrvice kruha stavljene na vanjsku klupicu prozora. 


Najbolje je što je snijeg zapao u petak, pa će djeca imati cijeli vikend za uživati u zimskim radostima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.12.2023. 10:45:43

Create Account