Sonyitta pegla slike

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.8.2017. 12:50:15
Sonyitta pegla slike

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dok mnogi od nas manje ili više intenzivno "peglamo" raznovrsne novčarske kartice, a domaćice peglaju odjeću, Sonyitta, kako ju svi zovu, pegla slike.


Sonyitta Požega Perković osim što je naša poznata bajkerica, sve je poznatija i kao slikarica. A slikarska tehnika joj je, za naše laičke razine poznavanja umjetnosti, vrlo neobična ili bolje rečeno neuobičajena. Naime, Sonyitta slika – peglom.

"Slikanje peglom, odnosno uopće slikanje ušlo je u moj život potpuno slučajno", kazuje nam gospođa Požega – Perković koju prilično, čini nam se, živcira kada joj se netko obraća na način "bečke škole", obraćajući joj se s Vi i još k tome prezimenom. Možda je to još iz bivših dana kad je bila aktivna rukometašica u sesvetskom rukometnom klubu gdje je bila vrlo prodorno krilo i zabijala podosta golova za svoj matični klub, a u nekoliko navrata čak i za čuvenu Podravku. 

"Ma ovo s Podravkom bio je gotovo kao izlet, piknik ili nešto slično, a moja ljubav je moj RK Sesvete, gdje sam nakon završetka duge i bogate aktivne sportske karijere mogla nastaviti radom kao trenerica mlađih ekipa. Kažem, mogla sam, al nisam. Dogodila mi se tada ljubav, ali potom još i neke druge stvari u životu, pa sam se našla u određenim teškim životnim trenucima. Tada sam se pridružila umjetničkoj grupi podrške, vrlo slučajno, gdje sam počela likovno se izražavati. Naša voditeljica dala mi je prijedlog da počnem slikati peglom, podučila me osnovnoj tehnici i prvim potezima. Danas sam njoj zahvalna za ovaj moj hobi koji sve više postaje moja najvažnija preokupacija", kazuje nam Sonyitta. 

Mnogi ju znaju i kao našu poznatu bajkericu, Lavicu, nedavno smo o njima imali napis, pa ju pitamo čime se radije bavi, slikanjem ili vožnjom motorom.

"Ma, to je neusporedivo, kada osjetim poriv slobode i prirode, kad se zaželim društva, zajašem motor i krećem, a s druge strane u trenucima kad me ponese neka sjeta, tad se uobičajeno zatvaram u svoj atelje i slikam. Ili možda peglam, ha ha ha", smije se naša sugovornica. 

Skup slikarski materijal, voštani papir na koji nanosi kompaktne uljane boje koje otapa na pegli i potom nanosi na papir, većinom dobija od sponzora ili kupuje sama. Slike za sada ne prodaje, nego poklanja prijateljima ili nekim institucijama kao primjerice  pojedinim bolnicama koje priređuju aukcije njenih slika i potom, nabavljaju ono što im je potrebno, prvenstveno za svoje najmlađe pacijente. 

"Ma možda ću ih jednog dana i prodavati, no svakako prije toga namjeravam organizirati nekoliko izložbi, jer svjesna sam da velika većina ljudi, pa čak i onih ljubitelja umjetnosti i slikarstva nisu još čuli ili ne poznaju tehniku slikanja peglom. To je kod nas potpuna novost i koliko je meni poznato, jedina sam na ovim našim prostorima koja se time bavi", kaže Sonyitta.

Dodaje kako joj je dodatni poticaj za nastavak umjetničkog rada veliki broj izvrsnih, pozitivnih kritika na njene radove. 

"Vjerujem da će moji Sesvećani, ali i ljudi s mnogih drugih područja doći na moju, nadam se, skoru izložbu i da će iz prve ruke moći vidjeti radove ove jedinstvene slikarske tehnike", optimistična je naša sugovornica za koju vjerujemo da će uskoro postati i mnogo šire poznata. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.3.2021. 20:24:57

Create Account