Sušenjem kobasica izazvao požar u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.11.2018. 17:10:21
Sušenjem kobasica izazvao požar u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Neoprezno sušenje mesa čini se da je bilo uzrokom današnjeg požara na brijegu iznad Vugrovca.  



Tijekom poslijepodneva vatrogasci JVP Zagreb, postaja Dubrava hitali su u Vugrovec gdje je izbio požar na sušari i šupi. Domaćin je neoprezno sušio meso pa je vatra zahvatila drveno zdanje. Odmah do sušare bila je drvena šupa i sve je potpuno izgorjelo. Posebnu je štetu vlasnik pretrpio u šupi u kojoj je bila motorna pila, flakserica i kosilica za travu, motorna šprica za voćke i vinograd i mnogo drugog raznovrsnog alata i pribora.  Srećom, nema ozlijeđenih a materijalna šteta je velika.


„Sezona je sušenja mesa pa bi građani morali biti vrlo oprezni s tom djelatnošću, a posebice u zimsko doba s grijanjem na kruta goriva. Plamen začas izmakne kontroli, pa je posebna preporuka da dimnjak i više puta tijekom sezone grijanja očisti ovlašteni dimnjačar.  Oni svaki imaju svoje rajone za koje su odgovorni i lako se može doznati gdje koji dimnjačar djeluje”, rekli su nam tom prigodom vatrogasci.


Drvena zdanja su u potpunosti izgorjela, vjerojatno ne bi bila spašena niti da su vatrogasci došli malo ranije. Naime, oni su se od središta Vugrovca do mjesta požara udaljenog na brijegu oko kilometra probijali gotovo deset minuta. Veliki i teški vatrogasni kamioni gotovo da nisu mogli proći  Vinogradskom ulicom širine jedva tri metra, mjestimice i užom, a uz to širinom smanjenom i zbog mnogog raslinja koje se nadvilo nad prometnicu.  Posebno im je bilo teško savladati oštre zavoje s ogradama parcela koje su gotovo na samoj cesti.


Ispostavilo se da ta dva velika kamiona na bregu nisu niti trebala biti, dovoljan je bio jedan manji, okretniji koji bi bio daleko brži i prije pristigao na mjesto događaja.  Vatrogasni stručnjaci koji rade na razvoju našeg vatrogastva trebali bi biti upoznati s bregovitim prigorskim terenom i lokalnim prometnicama na kojima se ne mogu mimoići niti dva automobila. Nije to veliki problem za rijetki promet, međutim kad trebaju krenuti žurne službe, bilo bi bolje da su za Prigorje opremljeni manjim okretnijim i poletnijim vozilima. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2021. 7:56:46

Create Account