Učenici i aktivisti sijali sjeme za sesvetsku medonosnu livadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2021. 14:07:06
Učenici i aktivisti sijali sjeme za sesvetsku medonosnu livadu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Medonosna livada, kao što i sama riječ kaže, bit će namijenjena ponajviše pčelama i drugim korisnim insektima.




Lijepo sunčano dopodne ovog utorka bilo je idealno za sjetvu medonosnog bilja na medonosnu livadu u Novom Jelkovcu, uz prometnicu Ljudevita Posavskog. 


Posjetimo, radi se o državnom zemljištu kojim upravlja grad na način da niti gazda niti gospodar ništa ne čine. Stoga je to zemljište bilo potpuno zapušteno sve do ove godine kada Zelene i plave Sesvete s dozvolom gore napisanih, a uz potporu mnogih sponzora i donatora, te voljom i radom  aktivista, prostor je očišćen od raslinja, te gomila smeća, betona i šute. 


Nakon što je navožena zemlja, danas dopodne učenici Gimnazije Sesvete i Srednje škole Jelkovec uz potporu članova ZIPS-a i Čistećih medvjedića sijalo je sjemenje medonosnih biljaka na koje će dolaziti pčele i skupljati slatki nektar i pelud. 


Sjeme je osigurao Franck Zagreb, a veliku potporu projektu dale su Ases usluge i Hrvatske vode koje su angažirale Vodoprivredu Zagreb koja je ipak ponajviše strojno tehnikom vodene sjetve posijala mnoštvo sjemenja, a po potrebi će na proljeće još biti i dosijavanja.


Ovaj cijeli očišćeni prostor bit će doista prva u Hrvatskoj prava medonosna livada. Taj prostor se stoga neće s  kositi, on neće služiti ljudima da po njemu koračaju kao po travi nekog parka, tek će moći šetati putevima između raznolikog bilja kao su kadulja, lavanda, suncokret, majčina dušica itd. Polje je namijenjeno najkorisnijim kukcima na svijetu bez kojih bi opstanak našeg života bio teško zamisliv.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.5.2024. 11:33:53

Create Account