Uoči Uskrsa obnovljen krov crkve

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2017. 8:38:28
Uoči Uskrsa obnovljen krov crkve

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Radovi na rekonstrukciji krovišta i lukovice crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu završeni su netom uoči Uskrsa. Slijedi obnova fasade.

Crkva sv. Franje Ksaverskog, u Vugrovcu građena je polovicom 18. stoljeća, a nakon što je završena, zagrebački biskup Franjo Thauszy, koji je često boravio u svojoj ljetnoj rezidenciji, tj. u ladanjskoj kuriji u Vugrovcu, posvetio je glavni oltar 29. srpnja 1759. godine koji danas u središnjem gornjem dijelu ima oltarnu palu - sliku sv. Franje Ksaverskog. Naslikao ju je Mihael Stroj, 1838. godine, prema Rubensovoj slici „Čudo sv. Franje Ksavera" koja se čuva u muzeju u Beču.  Biskup Maksimilijan Vrhovac proglasio je baroknu kapelu sv. Franje Ksaverskog, 1803. godine, župnom crkvom koja je dogradnjom tornja poprimila današnji izgled.

No, krov koji dugi niz godina nije znatnije popravljan, nego je sedamdesetih odnosno osamdesetih godina prošlog stoljeća pomalo "krpan", već je bio toliko dotrajao da je bila potrebna temeljita obnova, jer je prokišnjavao, a to je bila prijetnja i cjelokupnoj zgradi crkve. Također i lukovica tornja već je navršila dobrih osamdeset godina od obnove i sama nije bila u dobrom stanju, pa se odlučilo prići temeljitoj obnovi.

U obnovu se krenulo nakon što je gradska četvrt Sesvete osigurala potreban novac za početak radova, a dio su prikupili i sami župljani. "Tražio sam pomoć sa svih strana za cjelokupno renoviranje krovišta, a onda je predsjednik g.č. Sesvete Dražen Markota jednom prigodom rekao, ajmo uz krov onda renovirati i lukovicu, pa je to tako krenulo", zadovoljno zbori župnik vugrovečke župe koja je ujedno sesvetski dekanat, vlč. Filip Lucić.

Pod budnim okom konzervatora koji nisu dali ništa dirati bez njihovog nadzora, kao da su sami financirali radove, posao je dobila firma Foton iz Vugrovca, a koja je za rekonstrukciju lukovice angažirala Damira Bakulu, zacijelo još jedinog meštra u hrvatskoj koji bi isključivo ručnim radom mogao izvijati i licu mjesta na dvadesetak i više metara visine modelirati lim točno onako kako je stara lukovica izgledala prije njenog uklanjanja.

Sav posao cjelokupne zamjene krovišta s crijepom i izrade nove lukovice, malo se odužio, jer su postojali točno određeni zahtjevi konzervatora koji se ponekad nisu mogli odmah ispuniti, te je bilo potrebno određeno vrijeme, a i duga zima odnijela je svoj danak. Cijela novčana priča oko pokrova crkve iznosi nešto više od 900 tisuća kuna, od čega je gradska četvrt osigurala oko 500 tisuća.

No, tu se ne staje nakon Uskrsa radovi idu dalje. Kreće se s uređenjem fasade i cjelokupne stolarije na crkvi. Konzervatori su tražili od majstora da skidaju sloj po sloj kako bi se vidjela originalna boja, a u ozbiljnije radove krenut će se čim to konzervatori dozvole i kad se prikupi dovoljno novaca. Za sada je za fasadu gradska četvrt osigurala oko 600 tisuća kuna, no cjelokupni radovi na tome iznosit će oko milijun kuna, pa se sada traže daljni donatori.

No, Uskrs će ove godine biti proslavljen na suhom, jer u crkvu više ne prokišnjava, a i vizualni doživljaj je daleko ljepši negoli ranije. Još kad sve bude gotovo, pa potom postavljeni i novi satni mehanizam, kao i mehanizam za zvonjenje, vugrovečka će crkva izgledati kao mlada snaša. Zvona koja su na crkvu postavljena 1968 godine zvonit će istim prekrasnim tonovima, ali novom tehnologijom. Na radost svih vjernika vugrovečke župe, ali i mnogih drugih.


Create Account