Velika vježba civilne zaštite Sesvete 2017.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.4.2017. 6:35:26
Velika vježba civilne zaštite Sesvete 2017.

Foto: Seizmografska slika potresa

Jutros u 7,30 dogodio se jak potres s epicentrom na području Kašine, mnoge građevine su srušene, puno je mrtvih i ranjenih, nema struje, ne rade komunikacije, dignute su sve moguće snage za spašavanje i ........i počinje vježba!

To je scenarij početka velike multitasking vježbe, možda i najveće u zadnje vrijeme na području grada Zagreba, Sesvete 2017.  Vježba počinje "potresom" u subotnje jutro, 8. travnja u 7,30, a znano je da se upravo najteži zagrebački potres magnitude između 6,3 i 6,5 Richterove ljestice u epicentru može dogoditi na području Kašine.

Tako snažan potres rušilački će djelovati na cijeli Zagreb, a ponajviše na području Sesveta. Stoga je upravo ustroj snaga civilne zaštite na sesvetskom području iznimno važan. Na velikoj vježbi koja će biti održana na prostoru bivše tvornice Sljeme, sudjelovat će sve moguće snage za spašavanje. Jedinice civilne zaštite, hitne medicine, policije, crvenog križa, zavoda za javno zdravstvo, gorske službe spašavanja, udruge potražnih pasa, radio amatera, speleološki savez i Gradski ured za upravljanje hitnim situacijama, ukupno pet stotina sudionika vježbe.

Ona će biti pokaznog karaktera, ali će kontrolori nadzirati njeno odvijanje za kasniju evaluaciju rezultata vježbe i suradnju raznih službi u tri različita njena scenarija, kako bi se kasnije unaprijedio sustav spašavanja. Prema planu točka okupljanja svih spasilačkih postrojbi gdje se pola sata nakon nastanka potresa svi moraju opkupiti na parkiralištu JVP u Dubravi, odakle bi najkasnije u 8,30 svi trebali krenuti prema Sesvetama gdje se očekuje dolazak u 8,45, a na samom mjestu događaja vježba počinje u 9 sati.

Prema scenariju u polusrušenoj tvornici je veliki broj zatrpanih ljudi koje treba izvući iz ruševina, žive ili mrtve. Vježba će trajati od 9 do 11,30 i usmjerena je upravo za buduće pravodobno reagiranje u slučaju katastrofe. Njome se želi također osvijestiti i građanstvo na potrebu planiranja takvog nemilog događaja, te u tu svrhu uvijek u stanu imati pripremljen na lako dostupnom mjestu ruksak ili torbu za eventualnu hitnu evakuaciju.

Posebice je nužno da potencijalne opasnosti budu svjesni građani sesvetskog Prigorja, jer, kako kažu geolozi, nije upitno hoće li se veliki potres dogoditi. On će se sigurno dogoditi, samo ne znamo kada. Možda sutra, a možda za sto godina. No, uvijek je bolje biti potpuno toga svjestan i spreman na njega, nego ga dočekati nespremnim.

Ovdje pročitajte upute za ponašanje u slučaju potresa.


Create Account