Veliki šumski požar u Gajcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.4.2017. 12:58:39
Veliki šumski požar u Gajcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jutros nešto iza 4 sata vatrogascima je dojavljen požar otvorenog prostora i šume na području Gajca.


13.00h

Na teren je odmah izašla Javna vatrogasna postrojba, a dignuti su i mnogi DVD-i. Pa su tako požar gasili, prema podacima JVP-a, DVD-i Sesvete, Sesvetska Selnica, Moravče, Kašina, vjerojatno još koji. Za sada nema drugih informacija, jer su ekipe još na terenu. Iako je požar ugašen, obzirom na vjetar koji puše požarište  treba čuvati dok se detaljno ne pregleda i utvrdi da više nema znakova opasnosti. 


13.40h

Prema najnovijim informacijama, požar i je i dalje aktivan, vatrogasci su na terenu, na području između Gajca i Vurnovca. 


15.15h

Požar je i dalje aktivan, opožarena površina je puno veća negoli smo u početku mislili. Prostor zahvaćen požarom nalazi se između Gajca, Vurnovca, Belovara i Adamovca.  U ranim popodnevnim satima u gašenje su se uključila gotovo sva vatrogasna društva sa sesvetskog područja. Kamioni cisterne ne mogu u šumu, čak niti oni manji, pa vatrogasci ulaze samo s terenskim vozilima. U ovim trenucima na požaru se nalazi stotinjak vatrogasaca.

Procjenjuje se da je opožarena površina dvadesetak, možda i više hektara.  Požarna linija za koju je određeno da vatra ne smije prijeći duga je desetak kilometara, pa je i iz toga vidljivo kako je teško gasiti takav požar. Doduše, neku veliku vatru nismo vidjeli, jer se požar širi većinom po vrlo suhom lišću, a tek kad dođe do hrpe starog suhog granja, bukne vatra. Iz nagorjelih stabala i panjeva izlazi dim, a šumom se širi miris paljevine. 

Vatrogasci metlanicama i naprtnjačama polijevaju aktivne dijelove požara, pretražujući teren kako bi se uvjerili da je vatrena pošast pri kraju. Najavljana kiša koja bi mogla okončati ovaj nemili događaj nikako da padne, a zbog velike suše požar se talo lako i proširio šumom. 
Ovaj požar je najbolji dokaz kako ne bismo olako trebali prilaziti spaljivanju biljnih ostataka na otvorenom.


20.30h
Požar je u predvečerje proglašen ugašenim, međutim kod šumskih požara uvijek mora vladati doza opreza, da iz nagorjelih panjeva ili stabala odnosno ipod lišća neka iskra potaknuta vjetrom ne pokrene novi požar.  Uz vatrogasce javne postrojbe, požar su gasili vatrogasci iz 13 DVD-a. Većina ih se vratila u svoje baze i na zasluženi odmor, no dežurat će se cijelu noć. U šumi noćas ostaje ekipa treće smjene JVP-a Zagreb, te DVD-i Sesvete, Sesvetska Selnica i Adamovec.  Nadajmo se da će sutra ujutro sve biti u redu i konačno gotovo.


21.30h

Dodajemo još nekoliko fotki koje su snimili dečki iz JVP-a

Mapa područja na kojem je bio požar. Crvenom linijom obuhvaćen je prostor na kojem je otprilike bio požar.




Create Account