Zagrebačkim DVD-ima jučer u Sesvetama na svečanosti uručena oprema vrjednija od milijun eura

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.10.2023. 12:04:21
Zagrebačkim DVD-ima jučer u Sesvetama na svečanosti uručena oprema vrjednija od milijun eura

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Nakon potresa u Petrinji zagrebački DVD-ovi odradili 1736 intervencija i utrošili više od 14.000 sati rada prilikom čega su oštetili, uništili ili potrošili mnogo svoje opreme, temeljem čega im je ona sada vraćena kroz EU program.




Dio opreme uništene ili oštećene nakon zagrebačkog potresa, društvima sudionicima akcija spašavanja i pomoći već je vraćen, a sada je kroz europsko financiranje zagrebačkim DVD-ovima predana i oprema koja im je tijekom akcija nakon petrinjskog potresa također bila uništena. 



Oprema je zagrebačkim DVD-ovima, među kojima je najveći broj sesvetskih, na prigodnoj svečanosti uručena jučer ispred Vatrogasnog centra DVD-a Sesvete. Svečanosti je nazočio Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja, ujedno i član Vlade zadužen za Nacionalnu sigurnost odnosno predsjednik Savjeta koordinacije Domovinske sigurnosti čiji dio je i sustav vatrogastva. Uz njega svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni hrvatski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatko Križanić, od kojih se svaki ponaosob obratio postrojenom mnoštvu vatrogasaca među kojima je bio i počasni vatrogasni odred. 


Sesvetski ili domaćinski dio nazočnih činili su saborski zastupnik Ante Deur koji je, kao i njegovi prethodnici, posebno pohvalio rad i zalaganje vatrogasaca kao jednog od najvažnijih čimbenika sustava zaštite i spašavanja, a koji je i osobno svojom aktivnosti pridonio ovoj organizaciji i dovođenju najviših dužnosnika na ovu svečanost koju je sa suradnicima organizirao Miroslav Novosel, zapovjednik DVD-a Planina Donja inače predsjednik Nadzornog odbora VZGZ-a. 


Oprema koja je jučer dodijeljena društvima nabavljena je osnivanjem komisije za nabavu opreme putem EU fondova koja je oformljena na poticaj potpredsjednika zagrebačke Vatrogasne zajednice Srećka Bahlena, inače predsjednika DVD-a Moravče, a koji je ujedno potpisnik ugovora o dodjeli opreme. Tako je u kolovozu prošle godine potpisan Ugovor o bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU vrijedan 9.670.085,76 kuna odnosno današnjih 1.283.440,94 eura. 

Temeljem toga je nabavljena oprema koju su sama društva navela kao potrebnu u visini od 1.242.921,60  eura. 


Moderator svečanosti bio je Marko Pešut, glasnogovornik VZGZ-a ujedno i tajnik DVD-a Sesvetska Selnica, a postrojavanje je vodio Drago Ruga, zamjenik vatrogasnog zapovjednika Grada Zagreba za dobrovoljno vatrogastvo ujedno i zapovjednik DVD-a Sesvete. 


Opremu su prigodno uručili uzvanici, svaki pojedinom predstavniku društva, a potom su predstavnici društva podigli opremu koja je svojim gabaritima potpuno ispunila novu garažu DVD-a Sesvete.  


"Drago mi je da su društva dobila novu opremu i neka ta oprema slobodno čami u spremištima i garažama bez potrebe za njenom upotrebom, to mi je najveća želja", izjavio nam je po završetku svečanosti potpredsjednik VZGZ-a Srećko Bahlen, a čemu  bismo se svi rado pridružili.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.12.2023. 12:23:18

Create Account